Tudi Parkerjev zadnji eurobasket

Za organizatorje prvenstva se je končalo vsaj z obližem, bronastim odličjem. A to ni moglo skriti grenkobe, ki se je galskih petelinov polotila po porazu s Španijo v polfinalu. Srbi, ki do Litve niso poznali poraza, so po dveh zaporednih porazih ostali brez medalje.

Tony Parker Foto: Ivan Milutinovic
Tony Parker Foto: Ivan Milutinovic

LILLE > V soboto popoldne je bilo središče Lilla polno sprehajalcev in kupcev, med njimi pa ni bilo težko prepoznati visokoraslih mož v rdečih trenirkah z napisom Srbija, vključno s selektorjem Aleksandrom Đorđevićem.

Francozov seveda ni bilo na spregled. V svojem hotelu so pripravili krajšo tiskovno konferenco, kjer so znova vrteli film polfinala s Španijo, ko so s porazom ostali brez možnosti ubranitve naslova iz Ljubljane. “Film s tekme se nam vrti v glavi vedno znova, še vedno smo zelo razočarani in frustrirani,” je v imenu ekipe povedal Boris Diaw.

Svoje frustracije so včeraj popoldne znesli na igrišču nad Srbi, ki jim je z izpadom iz boja za zlato izpuhtel dobršen del bojevitosti. Igrali so slabo v obrambi, obenem pa izjemno slabo metali za tri točke. Bili so živčni in trener Đorđević (“veliko akterjev nam je bilo na poti do odličja”) je že po nekaj minutah dobil tehnično napako. V tretji četrtini se je francosko vodstvo ustalilo pri približno desetih točkah prednosti, do tega jih je potegnil Nando De Colo z 20 koši. Svoje je dodal center Rudy Gobert z dvojnim dvojčkom (15 točk in kar 14 skokov), ki je dobil dvoboj z Miroslavom Raduljico.Po svoje sta zadnji dve tekmi obeležili tudi slabši igri od pričakovanj prvih zvezdnikov obeh ekip.

Francija : Srbija 81:68
Gledalcev 24.092, sodniki Cristodulu (Grčija), Lottermoser (Nemčija), Rocha (Portugalska); četrti - 16:16, 21:16, 21:12, 23:24.
Francija: Batum 7, Lauvergne 1, Kahudi 2, Parker 13, Fournier 15, De Colo 20, Diaw 4, Gelabale 4, Gobert 15. Selektor: Vincent Collet.
Srbija: Teodosić 3, Simonović 3, Bogdanović 14, Bjelica 12, Marković 8, Kalinić 1, Nedović 9, Raduljica 11, Erceg 7. Selektor: Aleksandar Đorđević.

Če so Francozi lahko preboleli slabše igre Tonya Parkerja, se je Srbom poznala slaba igra njihovega ideologa Miloša Teodsića. Že v polfinalu z Litvo ni blestel, včeraj pa se je zdelo, kot da se mu ne da več - uspelo mu je zgrešiti vseh šest poskusov za tri točke. Je bila torej lanska lahkotnost, s katero so se po Đorđevićevem prihodu na selektorsko mesto prebili v finale svetovnega prvenstva, epizoda?

Pod bistveno večjim drobnogledom je bil domači matador Parker, ki je v polfinalu ponudil bledo predstavo, bistveno bolje ni bilo niti včeraj (ob slabem metu iz igre je 7 od 13 točk dosegel iz prostih metov). “Veste, včasih je pritisk premočan in vpliva tudi na tiste, ki so se skozi vso kariero vajeni soočati z njim,” je najboljši strelec evropskih prvenstev prostodušno priznal in po podelitvi bronastih odličij vzel mikrofon in skupaj z Nicolasom Batumom nagovoril navijače. “To je bila moja zadnja tekma v državnem dresu na evropskih prvenstvih. Od reprezentance bi se rad poslovil na olimpijskih igrah,” je dejal zvezdnik, rojen v bližnjem belgijskem Brugeju, torej še eden v nizu odličnih košarkarjev, ki jih na prvenstvih stare celine ne bomo več videli. RM


Najbolj brano