S kom in kako naprej

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je postavljen pred večji reprezentančni zalogaj, kot je bil ta pred dolgoletnim predsednikom Dušanom Šešokom. V njegovem času so bili nastopi na velikih tekmovanjih prvič dolgoročno zagotovljeni brez kvalifikacij.

Slovenska reprezentanca v prihodnje zagotovo ne bo več v 
taki zasedbi. Foto: STA
Slovenska reprezentanca v prihodnje zagotovo ne bo več v taki zasedbi. Foto: STA

LILLE > Glas ljudstva bo imel povedati še marsikaj, nastop Slovencev bo kmalu utonil v pozabo. V deževnem Lillu je že. Tu se govori le o tistih, ki so ostali v boju za odličja. Reprezentanti so dan potem že razmišljali o klubski sezoni, razen dveh, ki sta nastope na EP končala brez kluba: Nebojša Joksimović in Klemen Prepelič. Slednji ga je včeraj našel v Nemčiji, kjer je podpisal nekajmesečno pogodbo z Oldenburgom.

Reprezentanca je imela jasne limite, ki so jih tekmeci izluščili. Eni so jih znali izkoristiti, drugi spet sami niso bili tako kakovostni, da bi jim jih uspelo prebiti do konca tekme. Zoran Dragić je ob odsotnosti naravnega vodje reprezentance skušal prevzeti vlogo starejšega brata Gorana, vendar mu vsi niso sledili. Tudi sicer je bilo na igrišču jasno, zakaj so bili nekateri v boljših časih zbiralci rezervnih priložnosti in ne nosilci, pa spet drugi večni talenti.

Na prizorišče se bo konec tedna na finale vrnil predsednik KZS Matej Erjavec, ki je globoko v drobovju stadiona v Lillu, kjer potekajo tiskovne konference, prvič sploh na EP stopil pred slovenske poročevalce. Sicer sta se z generalnim sekretarjem KZS Rašom Nesterovićem in ostalo svito najraje zadrževala v VIP prostorih. “Odločala je ena tekma, ki se ni izšla po naših željah. Razočaranje je veliko. Igralci so bili v nekem krču, ki se ni sprostil vseh štirideset minut igre. Jure Zdovc je moj favorit za selektorja. Pokažite mi boljšega! Bo pa seveda moral pojasniti, kaj se je zgodilo na tej tekmi z Latvijo.”

Erjavec je zdaj pred zahtevno nalogo, ki jo je nazadnje poznal sanator KZS Dušan Šešok. Reprezentanca se bo morala na prihodnje EP leta 2017 čez dobrih enajst mesecev (prav danes bo Fiba predstavila sistem tekmovanja na njem) prebiti skozi kvalifikacije. Še pred tem pa sprejeti dve, morda celo bolj usodni in strateški odločitvi: koga umestiti na selektorsko mesto in kaj storiti z reprezentanco: izbrati radikalno pomladitev ali še naprej krpati z veterani. Upokojitev je napovedal Jure Balažič (35 let), zelo verjetno mu bodo sledili Nebojša Joksimović (34 let), Uroš Slokar (32 let) in Miha Zupan (32 let). Nosilca bi v obeh primerih ostala brata Dragić, toda po drugi strani se zastavlja vprašanje, ali bosta pripravljena odigrati kvalifikacije za EP. Jih bodo tudi Domen Lorbek, Gašper Vidmar in ne nazadnje tudi Beno Udrih, če si sam res še želi igrati za reprezentanco? Obenem bo potrebno doreči status naturaliziranega igralca. Alen Omić je pokazal premajhen napredek, da bi mu zaupali deficitarno centrsko mesto. A vprašanje je spet, če bi bil Mirza Begić še pripravljen obleči slovenski dres. Vprašanj je torej dvakrat več kot odgovorov.

Majhna možnost za izognitev kvalifikacij bi bila organizacija turnirja za OI (pri tem ni pogoj, da si uvrščen vanje!), kar pa je metanje denarja v prazno. Licitacija se začenja pri 1,7 milijona evrov in upoštevajoč, da sta brez tega ostali veliki Rusija in Turčija, je čisto možno, da bi bili pripravljeni seči v žep. Napreduje pa le zmagovalec skupine. Olimpijski turnir je Erjavec že zavrnil. Druga možnost je kandidatura za eno od skupin prihodnjega EP. Kotizacija je 2,2 milijona evrov, obstaja pa še ne prav zanemarljiva podrobnost, da je Slovenija EP gostila pred kratkim.

ROK MAVER, poročevalec


Najbolj brano