Poslastica že pred finalom

Kaj imata skupnega zmagovalca prvega dne četrtfinalnih bojev evropskega prvenstva in jutrišnja tekmeca v polfinalu? Da sta ju reševala oba največja zvezdnika, ki se bosta morda zadnjič eden proti drugemu pomerila v reprezentančnem dresu - Tony Parker in Pau Gasol.

Nocoj bo eden zadnjih dvobojev Pauja Gasola in Tonya Parkerja.
Nocoj bo eden zadnjih dvobojev Pauja Gasola in Tonya Parkerja. 

LILLE > Skoraj polna dvorana glasnih gledalcev opremljenih s francoskimi zastavami in večinoma v dresih je pospremila galske peteline do četrtfinalne zmage proti Latviji, ki se je izkazala za žilavega tekmeca, v nocojšnji veliki sosedski obračun s Španijo za vstop v finale. Šele po seriji sedmih točk Tonya Parkerja je Francija v končnici prvega polčasa uspela prevzeti vodstvo, v drugem pa dokončala delo in se s 84:70 pričakovano prebila v nocojšnji polfinale. Parker je 18 točkam dodal še šest podaj, Boris Diaw pa je prispeval 14 točk. V latvijski izbrani vrsti je prednjačil Kristaps Janičenoks s 16 točkami.

“Ni bilo lahko, sam sem potreboval nekaj časa da se ogrejem in padem v tekmovalni ritem. Današnja tekma bo nadaljevanje tradicije medsebojnih dvobojev. Naj bo tako kot v finalu pred dvema letoma,” je povedal Parker, ki za razliko od svetovnih prvenstev redno nastopa na prvenstvih stare celine.

Najbrž ni potrebno ugibati, kdo je tudi statistično vodja ekipe. Tako v seštevku in tako v povprečju je Parker na prvem mestu z 12,1 točke in štirimi podajami na tekmo, za 0,1 točke pred Nandom De Colom.

Branilec moskovskega CSKA je pravzaprav obveljal za krivca, da se francoska ekipa že leta 2009 ni borila za naslov evropskega prvaka. V zadnji tekmi drugega dela EP na Poljskem sta se Grčija in Francija v medsebojni tekmi izogibali Špancev v četrtfinalu. Ker na tekmi nekdo mora zmagati, je to na koncu bila Francija, saj je De Colo brez pomisleka vrgel za zmago (71:69), medtem ko so se mu Grki umikali. Na francoski klopi so zavijali z očmi - upravičeno, Španija jih je namreč pozneje razbila za 20 točk.

Pau Gasol v povprečju igra s 23,6 koša in 8 skokov na tekmo, medtem ko Nikola Mirotić dosega 14,1 točke in 5,7 skokov na tekmo.

A časi so se za Francoze razbistrili čez štiri leta v Sloveniji, ko so Špance porazili v finalu in jih vrgli s prestola, lani pa jih premagali tudi četrtfinalu SP. Tudi letos se Španija zdi ranljiva. V polfinale se je prebila prek Grčije (73:71). Če bi imeli Grki razpoloženega še koga, razen Janisa Antetokounmpa (12 točk, 17 (!) skokov) in Nicka Calathesa (14 točk, sedem podaj), bi verjetno prekinili sloves uspešne ekipe v predtekmovanjih in poražencev v ključnih tekmah za odličja. Pau Gasol je, jasno statistični lider svoje ekipe, točkovno pa tudi prvenstva. Za njim koraka Črnogorec Nikola Mirotić, ki je naslednik Serga Ibake na mestu naturaliziranega košarkarja.

Srbija : Češka 89:75
Gledalcev 8.726, sodniki Cristodulu (Grčija), Latiševs (Latvija), Mogulkoc (Turčija); četrtine - 21:21, 24:21, 22:21, 22:12).
Srbija: Teodosić 12, Simonović, Kuzmić, Bogdanović 6, Bjelica 14, Marković 11, Kalinić 2, Nedović 8, Milosavljević, Raduljica 16, Erceg 20, Milutinov. Selektor: Aleksandar Đorđević.
Češka: Benda 2, Auda, Pumprla 5, Hruban 5, Satoransky 20, Welsch 4 , Houska 5, Barton, Jelinek, Sirina, Schilb 11, Vesely 23. Selektor: Ronen Ginzgburg.

V koloni avtomobilov, ki se je še dobro uro s parkirišč v okolici stadiona valila proti mestu, so po zmagi z Latvijo mnogi navdušeno trobili. Kaj bo šele zvečer, če bodo gostitelji v ponovitvi finala zadnjega eurobasketa v Stožicah v črno zavili sosede izza Pirenejev in jih poslali v boj za bron.

V včerajšnji prvi tekmi četrtfinala je Srbija ugnala žilavo Češko in bo polfinale odigrala z zmagovalcem sinočnjega dvoboja Italija : Litva. Češka je potrdila, da je zasluženo med osmerico najboljših, a preveč odvisna od izstopajoče kakovosti prvih igralca ekipe Tomasa Satoranskya (20 točk, 4 podaje) in Jana Veselya (23 točk, 10 skokov). Srbi so imeli pet igralcev z dvomestnim številom točk, tekmo je prelomila trojka Miloša Teodosića za vodstvo s 75:64.

ROK MAVER, poročevalec


Najbolj brano