Po okusu igralcev in gledalcev

Precej ugibanja je bilo o tem, kako se bodo po porazu s Hrvaško pobrali slovenski košarkarji. Bo ta ekipa zdržala pritisk in imperativ zmage proti Gruziji, ki je bila ključna za napredovanje in boljše izhodišče za želeno tretje mesto v skupini, s katero bi se v osmini finala izognili Litvi. Slovenija : Gruzija 79:68.

Klemen Prepelič (levo) je z odličnim izkoristkom v napadu  
Slovenijo popeljal v prepričljivo vodstvo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Klemen Prepelič (levo) je z odličnim izkoristkom v napadu Slovenijo popeljal v prepričljivo vodstvo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Sinoči smo dobili več kot zadovoljiv odgovor, da je Slovenija B, kot nekateri imenujejo to reprezentanco, sposobna zdržati tudi psihološki imperativ zmage, obenem pa je poskrbela, da je truma navijačev zadovoljno vstopila v nov delovni in šolski teden.

Dvorana Arena, gledalcev 3892, sodniki Silva (Portugalska), Cici (Albanija), Mäntylä (Finska); četrtine - 17:13, 24:13, 24:22, 14:20. Slovenija: Joksimović, Rupnik, Prepelič 21 (7:7), Blažič 12 (4:1), Nikolić, Dragić 7 (2:2), Zupan 3 (1:1), Balažič 7 (2:1), Zagorac, Omić 6, Klobučar 20 (4:3), Slokar 3 (1:0). Selektor: Jure Zdovc. Gruzija: Pullen 4 (1:0), Metreveli, Pačulia 3 (2:1), Tsintsinadze 11 (4:3), Šemardini 11 (6:5), Sanadze, Markoišvili 6 (5:1), Patsasia, Sanikidze 10 (3:1) , Burjanadze 2 (2:0), Šengelija 21 (4:1), Ležava. Selektor: Igor Kokoškov. Prosti meti: Slovenija 17:16, Gruzija 21:17; os. napake: Slo. 25, Gruzija 26; pet os. napak: Pačulia; trojke: Slo. 21:11 (Prepelič 4, Klobučar 3, Blažič, Dragić, Zupan, Balažič po 1), Gruzija 20:3; skoki: Slo. 31, Gruzija 20.

“Zaspali smo nekoliko pozneje, okoli dveh, prej ni šlo. Bili smo še pod vtisom tekme s Hrvaško,” je dejal Alen Omić. Toda bojazen, da bi se film poraza predolgo vrtel in da bi Gruzijci po presenetljivem porazu svojo jezo znesli nad Slovenci, je bila odveč. Slabši dan je imel Zoran Dragić, ki si je hitro nabral tri osebne napake, zato pa so voz vlekli drugi. Tokrat so bili Gruzijci najprepričljiveje poraženi v zgodovini medsebojnih dvobojev. Slovencem je uspevalo vse, kar so si zamislili. Dobili so skok, v bonus osebnih napak niso prehajali prezgodaj, tekmeca, ki je znova igral s pretežno sedmimi igralci, so s številnimi rotacijami in tudi podvajanji uspeli izčrpati in ga dotolči z izjemnim metom, ki se je v prvem polčasu gibal blizu odličnih 58-odstotkov. Malo zatem, ko je Jaka Blažič v nasprotni koš spustil svojo edino trojko, se je začela slovenska serija. Eden ključnih trenutkov je bil, ko se je v sedmi minuti za met izza črte 6,75 metra prvič odločil Klemen Prepelič in zadel. Če zadene iz prvega poizkusa, mu ponavadi steče serija in tokrat se je na veselje približno 3500 slovenskih privržencev to zgodilo.

V prvem polčasu je v napadu odigral za čisto petico - dosegel je 19 točk (14 v drugi četrtini) ob stoodstotnem metu (4:4 trojke, 1:1 za dve točki, 5:5 prosti meti). Obenem se je nervoza nalezla k Gruzijcem, saj je bil njihov edini pravi center Zaza Pačulia nemočen, za nameček je po tehnični napaki konec prvega polčasa dočakal s štirimi osebnimi napakami.

Vodstvo ob polčasu za 15 točk je bilo sicer lepo videti, a znova se je porajal rahel dvom, ali bo to dovolj za mirno drugo polovico tekme. Bojazni, da bi se v nadaljevanju zgodil tradicionalni padec v igri, so se takoj razblinile, ko se je Prepeličeva strelska forma naselila v roke Jake Klobučarja, ki mu je zadnje čase selektor Zdovc, podobno kot Prepeliču, večkrat raje namenil kakšno ostro besedo. Dolenjec je imel za odtenek slabšo statistiko - od 20 točk jih 17 prispeval v drugem polčasu, zgrešil je eno trojko (4:3) in en prosti met. Vlečna sila so bili tokrat branilci (tudi v skoku). Tradicionalna kriza je sicer prišla, a prepozno, da bi Gruzijci v zadnji četrtini lahko naredili kaj drugega kot le to, da so poraz znižali na znosno raven.

Primorski učinek: Luka Rupnik - igro je organiziral natanko dve minuti in 46 sekund. Nebojša Joksimović - ne preveč prepričljiv, z ničlo v statistiki. Mitja Nikolić - enajst obrambnih garaških minut.

“Zadnjih pet minut smo se res slabše branili, ker smo v bistvu čakali na konec tekme. Danes smo bili primerno razpoloženi za igro. Bili smo malce nervozni, ker smo vedeli, da je to tekma, ki jo moramo dobiti,” je povedal kapetan Jure Balažič. Dopolnil ga je Nebojša Joksimović: “Po porazu s Hrvaško smo reagirali na pravi način. Nad tekmo smo imeli popoln nadzor, prvi polčas pa je bil tako razigran, da smo tekmeca prisilili, da je odstopil od standardne igre.”

ROK MAVER


Najbolj brano