Litva je presenetila orle

Zagotovo finale eurobasketa ne bo tako kot je večina pričakovala. Francija in Srbija, glavni kandidatki za finale se bosta jutri popoldne pomerili za tretje mesto, medtem ko bosta v velikem finalu ob 19. uri nasproti stali reprezentanci Španije in Litve, ki je sinoči premagala Srbijo.

Miloš Teodosić (levo) ne bo videl finala, zato pa ga bo selektor Španije Sergio 
Scariolo. Foto: Ints Kalnins
Miloš Teodosić (levo) ne bo videl finala, zato pa ga bo selektor Španije Sergio Scariolo. Foto: Ints Kalnins

LILLE > V dvorani so prevladovali navijači “Lietuve,” in po 40. minutah trdega boja je bilo tako tudi na igrišču. Litovci so si v prvem delu počasi priigrali okrog deset točk prednosti, potem ko so z dobro obrambo zaustavili srbske poskuse, ki resnici na ljubo, niti iz izdelanih akcij niso našli cilja. Veliko težav jim je povzročal predvsem Jonas Valančiunas, v prvem polčasu z 11 točkami najboljši litovski strelec.

Po obdobju, ko so bili koši redki kot dež v Sahari, sta obe obrambi za trenutek popustili in Litva se je v 13. minuti tekme dokopala do vodstva z 11 točkami. Po srbski minuti odmora je petminutno srbsko sušo brez koša prekinil Miroslav Raduljica z zabijanjem za 19:28.

Srbi so v 18. minuti praktično v eni akciji prepolovili litovsko vodstvo in se do konca polčasa približali na točko zaostanka. Stefan Marković je zadel trojko, takoj nato pa je po litovski osebni napaki v napadu Miroslav Raduljica zadel prosta meta. Tik pred pred koncem polčasa je Srbe Bogdan Bogdanović pripeljal na točko zaostanka.

V tekmi za sedmo mesto si je Češka že v prvem polčasu praktično zagotovila zmago povsem nadigrala Latvijo z 97:70. S tem je tudi zadnji potnik v olimpijske kvalifikacije. Najboljši strelci - za Češko Vesely 24, Satoranksy 16, Auda 13; za Latvijo: Timma 11, Meierš 10, Peiners 8.

V začetku drugega polčasa smo videli podoben scenarij kot v prvem. Litovci so začeli poletno, a ne za dolgo, saj so jih Srbi z delim izidom 9:0 (pet točk je dosegel Bogdan Bogdanović) ujeli in nato prvič po začetnem vodstvu povedli za točko (41:40). Toda ne za dolgo. Litovci so prek Mačulisa in Kuzminskasa v zadnjo četrtino vstopili s petimi točkami prednosti (43:50). Trda in izenačena je tekma trajala vse do konca. 24. sekund pred koncem je Reinaldas Seibutis zadel dva prosta meta (61:65), da bi Miloš Teodosić 13 sekund pred koncem zadel noro trojko upanja. Toda Srbija preprosto ni zdržala napete končnice. Litovci so natančno metali proste mete, Srbi pa v obupnem poskusu vsaj izsiliti podaljšek, če že zmagati, izgubili dve ključni žogi (Bogdanović, Teodosić) .

Litovci so v drugem polčasu tudi preskočili Srbe (33:22), medtem ko so se redko lotevali meta za tri točke in točke dosegali s polrazdalje.

Srbija : Litva 64:67

Gledalcev 20.042, sodniki Perez (Španija), Latiševs (Latvija), Mogulkoc (Turčija); četrtine - 17:22, 13:17, 13:9, 19:21

Srbija: Teodosić16 , Simonović, Kuzmić, Bogdanović 9, Bjelica 10, Marković 7, Kalinić 2, Nedović 6, Milosavljević, Raduljica 10, Erceg 4, Milutinov. Selektor: Aleksandar Đorđević.

Litva: Kalnietis 12, Gailius, Mačiulis 9, Seibutis 13, Sabonis, Kavaliauškas, Jankunas 2, Javtokaš, Valančiunas 15, Kuzminskas 113, Milaknis 3, Lekavičius. Selektor: Jonas Kazlauskas.

ROK MAVER


Najbolj brano