Litovska obramba in Dirkovo slovo

Evropsko prvenstvo se nadaljuje v ritmu lige NBA. V četrtek so se končali skupinski dvoboji, danes in jutri pa bodo v Lillu že spravili pod streho izločilne tekme osmine finala.

V četrtek smo spremljali zadnji reprezentančni dvoboj Dirka 
Nowitzkega (desno) in Paua Gasola.
V četrtek smo spremljali zadnji reprezentančni dvoboj Dirka Nowitzkega (desno) in Paua Gasola.  

ZAGREB > Težko je doseči stanovitnost rezultatov in predvsem predstav v zgoščenem ritmu, ki smo mu bili priča v skupinskem delu, kjer je 24 reprezentanc v šestih dneh odigralo po pet tekem. Najbolj prepričljivo podobo je pokazala Srbija, tudi zato, ker je neporažena končala najtežjo skupino evropskega prvenstva (EP), v kateri se je Španija za las izognila izpadu in uvodni del kljub dvema porazoma končala celo druga. V prvem izločilnem dvoboju bo tako izraziti favorit proti Poljski, ne pa tudi v četrtfinalu, kjer se ji obeta Grčija. Slednja za napredovanje ne bi smela imeti pretežkega dela z organizirano in žilavo, a po košarkarskih merilih današnjim tekmecem nedoraslo Belgijo.

Pari osmine finala, danes - Slovenija : Latvija (12), Grčija : Belgija (14.30), Španija : Poljska (18.30), Francija : Turčija (21); jutri - Hrvaška : Češka (12), Srbija : Finska (14.30), Izrael : Italija (18.30), Litva : Gruzija (21); četrtfinale, torek - Slovenija/Latvija : Francija/Turčija, Španija/Poljska : Grčija/Belgija; sreda - Srbija/Finska : Hrvaška/Češka, Litva/Gruzija : Izrael : Italija.

Nasploh se zdi, da dvoboji osmine finala na papirju vodijo v enosmerno ulico. Še najbolj odprt naj bi bil prav obračun Slovenije z Latvijo. Po dvobojih osmine finala ni več popravnih izpitov, poraženci gredo domov. Težko verjamemo, da bo to Srbija, ki bo prevelik zalogaj za Finsko. Skandinavci so potrdili, da rezultat, ki so ga dosegli v koprski dvorani Bonifika na EP pred dvema letoma, ni bil naključen. V Montpellierju so uvodoma šele po podaljšku klonili pred Francijo in premagali Rusijo ter Bosno in Hercegovino. Slednji sta se poslovili po skupinskem delu.

Rusija bo očitno začela pisati novo reprezentančno zgodbo z novo generacijo, kot je bil to pred osmimi leti primer Srbije. Rusi tako kot BiH niso mogli nadomestiti učinka manjkajočih ključnih igralcev. Vrzel je v skupini A še najbolje izkoristil Izrael z Omrijem Casspijem. Izraelci se bodo v osmini finala pomerili z Italijo, ki je v berlinski skupini B igrala po sistemu toplo-hladno. Napadalnega talenta ji kljub poškodbi Luigija Datomeja ne manjka, proti Izraelcem, ki nikdar niso sloveli po obrambi, pa utegne strelska forma Danila Gallinarija,Marca Belinellija in druščine priti še bolj do izraza.

Prvo mesto v skupini A so pričakovano osvojili Francozi, ki se niso pretirano naprezali za najboljše izhodišče. Tega smo od branilcev lovorike že vajeni. Francoska zasedba ni več najmlajša in najbolj dinamična, je pa dovolj izkušena. V osmini finala jih bo izzvala pomlajena turška reprezentanca, ki je osvojila četrto mesto v berlinski skupini, kjer se je od reprezentančnega dresa poslovil Dirk Nowitzki. Nemci so resda dosegli le eno zmago, a pri vseh izgubljenih tekmah je šlo na tesno. Tudi Islandci kot novinci na EP niso razočaral.

V na papirji najšibkejši skupini D je samo eno šla po napovedih - prvo mesto je osvojila Litva, ki pa je imela veliko težav v uvodnem delu. Ob porazu z Belgijo je le stežka ugnala Ukrajino in Češko, visoko pa je premagala domačina Latvijo, proti kateri je nakazala letošnje najmočnejše orožje - obrambo!? Litovci so doslej v povprečju prejemali 63,8 točke na tekmo, najmanj med vsemi udeleženci EP. Je pa res, da brez Linasa Kleize in Donatasa Motiejunasa ter tudi dvojčkov Lavrinovič nimajo tako izrazitega napadalnega potenciala. V osmini finala se bodo pomerili z Gruzijo, ki je po treh porazih zabeležila dve zmagi. Za konec je v skupini premagala Hrvaško, ki pa je zadržala drugo mesto in se bo v osmini finala pomerila s Čehi, ki imajo tri močne adute v Tomašu Satoranskem, Blaku Schilbu in Janu Veselyju. ASO


Najbolj brano