Gasol proti zvitemu Spanulisu

Po včerajšnjem prostem dnevu sta današnji in jutrišnji večer v Lillu rezervirana za četrtfinalne dvoboje evropskega prvenstva. Zmagovalce za nagrado čaka boj za odličja. Danes bo v ospredju dvoboj Grčije in Španije.

Pau Gasol Foto: Ints Kalnins
Pau Gasol Foto: Ints Kalnins

LILLE > Osmina finala eurobasketa je nekoliko zamešala ustaljeni evropski red. In če bi bilo to merilo kakovosti predtekmovalnih skupin, potem je bila osmina finala v posmeh napovedim, kako je skupina iz Rige (križala se je z zagrebško) najslabša. Najslabše bi jo po taki cenitvi odnesla skupina C, saj so na pogorišču osmine finala ostale kar tri od štirih ekip iz Zagreba. Slovenijo in Hrvaško sta izločili Latvija in Češka, po mnenju večine presenetljivi zmagovalki obeh dvobojev. Češka je bila nazadnje med elitno evropsko osmerico še kot Češkoslovaška leta 1991 (takrat je na EP zadnjič sodelovalo zgolj osem ekip), Latvija pa v svoji novejši zgodovini nikoli ni uspela poseči više kot do desetega mesta. Slovenija in Hrvaška sta kot dobri sosedi odšli domov in obe sta ostali brez selektorja: če je Juretu Zdovcu potekel mandat, je Velimir Perasović odstopil.

Vsi ostali udeleženci četrtfinala so pričakovani. Najbolj za nohte je v zadnji tekmi osmine finala sicer šlo Litovcem, saj jim bojeviti Gruzijci vse do konca niso pustili dihati in Balti so se skupaj z zvestimi navijači (Gozdnimi palčki), veselili tesne zmage s 85:81. Na koncu se morajo za napredovanje zahvaliti predvsem Jonasu Mačiulisu, ki je bil daleč najbolj razpoložen strelec in je nekaj časa praktično edini skrbel, da se Gruzijci ne bi odlepili. Zbral je 34 točk. Pri Gruzijcih mu je za konec sledil Zaza Pačulia s 23 točkami.

Danes bo morda začasna dvorana nogometnega stadiona požela nov rekord gledalcev. Manj zato, ker bo ob 18.30 najprej na vrsti poslastica za košarkarske sladokusce med Španijo in Grčijo, bolj pa zato, ker bo ob 21. uri na parket spet stopila Francija. To bi sicer po načrtih moral biti tudi zvezdni trenutek slovenskih reprezentantov, a bo na njihovem mestu Latvija.

Toda najprej bo na sporedu dvoboj titanov in ena od ekip, ki sta zaznamovali novejšo košarkarsko zgodovino, se bo morala posloviti od boja za medalje in verjetno tudi od olimpijskih sanj. Na papirju bi sicer nekaj prednosti pripisali Španiji, ki pa v predtekmovanju ni pokazala vrhunskih iger, najbrž tudi zaradi taktiziranja. V osmini finala je na krilih Paua Gasola (30 točk, šest trojk) odpihnila Poljsko. Gasol je v vseh statističnih kazalcih prvi igralec turnirja doslej. Pri Grkih bo na drugi strani pravi tekmec za navdahnjenega katalonskega veterana prebrisani Vassilis Spanulis, ki je v ekipi statistično šele na tretjem mestu, a vendarle vselej v kritičnih trenutkih tisti, ki tudi na silo zna povleči Grke iz težav. Bomo priča koncu dolgega španskega niza in vrnitvi Grkov po desetih letih? Večerni dvoboj z Latvijo bi za Francoze moral predstavljati le formalnost. RM


Najbolj brano