Gasol pokopal domače upe

Tako izjemno napete in tudi atraktivne tekme že dolgo ni bilo na evropskih prvenstvih. Špansko zmago po podaljških proti Francozom je kar nekoliko zasenčila izjemna predstava njegovega veličanstva - Pauja Gasola. Francija : Španija 75:80 (66:66).

Fantastični Pau Gasol je na koncu skoraj sam potopil 
Francijo.
Fantastični Pau Gasol je na koncu skoraj sam potopil Francijo. 

LILLE > Najprej sta si popoldne zanesljivo pot v olimpijske kvalifikacije zagotovili Grčija, ki je proti Latviji nadoknadila 17 točk zaostanka, in nato še Italija z zanesljivo zmago proti Češki.

Gledalcev 27.000, sodniki Cristodulu (Grčija), Rižik (Ukrajina), Rocha (Portugalska); četrtine - 20:17, 13:15, 23:16, 10:18; podaljšek 9:14. Francija: Westermann, Batum 14, Lauvergne 11, Kahudi, Parker 10, Fournier 3, Pietrus, De Colo 14, Diaw 5, Gelabale 10, Gobert 8, Jaiteh. Selektor: Vincent Collet. Španija: Gasol 40, Fernandez 7, Rodriguez 15, Hernangomez, Ribas, Reyes 2, Claver 2, San Emeterio, Llull 7, Aguilar, Mirotić 7, Vives. Selektor: Sergio Scariolo.

Že med zadnjo tekmo so dvorano počasi polnili privrženci domače ekipe, ki so bojevito razpoloženi dočakali vstop obeh ekip na igrišče. Sosedom so namenili salve žvižgov in ovacij za svoje ljubljence ob morju francoskih zastav na skoraj povsem zapolnjenih tribunah stadiona Pierre Mauroy. Za spodbudo svojim so še enkrat zapeli Marseljezo.

Dvoboj je bil poslastica sodobne košarke, po pričakovanju je prinesel popolno obrambo dveh vrhunskih ekip in atraktivne poteze na obeh straneh. Francozi so se odlepili po štirih španskih zgrešenih trojkah in zaporednih koših Nanda De Cola na 11:6, vendar so jih Španci ujeli s trojko Segia Lullla (22:22). Medtem ko so si gostitelji kot po dogovoru razdelili točke, so bili Španci kot po navadi odvisni od Pauja Gasola (23 točk v prvem polčasu), ob njegovi odsotnosti sta točke dosegala še krilo Rudy Fernandez in branilec Sergio Rodruigez.

Francozi so povsem omejili učinek ostalih Špancev, strelsko je potegnil še Joffrey Lauvergne in z dvema trojkama dvignil dvorano na noge za vodstvo petelinov s 51:40. Francozi so imeli kar pet igralcev z dvomestnim številom doseženih točk. Toda Španci se niso dali. Z delnim izidom 8:0 so nadoknadili zaostanek, potem je stvari v roke vzel Gasol in Špance popeljal na rob zmage. S trojko je podaljšek izsilil Nicolas Batum, zatem pa je Gasol zgrešil met za zmago. Tudi podaljšek je ponudil izjemen boj za vsako žogo. Gasolu je peta osebna napaka Rudya Goberta odprla prosto pot pod košem. Ko Boris Diaw ni zdržal pritiska (zgrešil je tri proste mete za priključek), je Gasol na drugi strani postavil piko na i. Francoskih sanj je bilo konec.

Od 5. do 8. mesta - Italija : Češka 85:70; četrtine - 21:21, 21:16, 32:17, 11:16 (Bargnani 21, Gentile in Gallinari po 15; Vesely 26, Satoransky, Schilb 8). Grčija : Latvija 97:90; četrtine- 17:24, 20:20, 23:17, 37:29 (Borusis 20, Spanulis 16, Antetokounmpo in Calathes po 15; Janičenoks 22, Bertrans in Mejeris po 14).

Sinočnji sosedski polfinale EP za današnji večer ni pustil veliko emocij. Litva in Srbija se bosta za drugo vstopnico v finale kajpak spopadla v senci dvoboja Francije in Španije. Stavili bi na Srbijo, svetovnega podprvaka, ki je s Sašo Đorđevićem na klopi dobila človeka, ki zna povezati težke in muhaste značaje. Srbi so se zadnjega odličja na EP veselili pred šestimi leti, ko so bili srebrni na Poljskem, medtem ko je Litva po velikem razočaranju na domačem EP 2012 v Ljubljani zasedla drugo mesto. V polfinale se je prebila po težkem boju in podaljšku z Italijo (95:85), v katerem sta blestela najbrž ključna moža tega moštva Jonas Mačiulis in Jonas Valančiunas.

ROK MAVER


Najbolj brano