Previdnost velja!

Sonja Ribolica
petek, 19. maj 2017

Cimos in Aerodrom Portorož na videz nimata nič skupnega, a včerajšnji dan je bil za obe podjetji izjemno pomemben. Oba sta dobila novega tujega (so)lastnika, predvsem pa strateškega partnerja, ki naj bi zagotovila njun razvoj.

Cimos je kupila italijanska družba, 30-odstotni delež v portoroškem letališču pa podjetje Miodraga Kostića, ki že ima v lasti hotel Kempinski Palace v Portorožu. Tako Cimos kot portoroško letališče sta strateškega lastnika potrebovala, Cimos seveda v večji meri. Vsaj trije od lastnikov portoroškega Aerodroma pa niso natančno vedeli, kaj bi z njim. Denarja za razvoj niso imeli, vsi po vrsti, z izjemo piranske občine, so načeloma razmišljali o prodaji. Povezava letališča s turističnim gospodarstvom ni in ni zaživela. Lani so uvedli čartersko povezavo med Beogradom, Portorožem in Zürichom, a so kmalu odnehali, potnikov je bilo premalo.

Zgodba s Cimosom ima seveda večje razsežnosti. Če zanj kmalu ne bi našli novega lastnika, bi hiral in čez čas zaradi pomanjkanja naročil propadel. Na cesti bi pustil vsaj 1500 ljudi v Sloveniji, od tega polovico na Primorskem.

A se je k sreči zasukalo drugače. Cimos je od včeraj tudi uradno italijanski. Poleg simboličnih sto tisočakov za kupnino so kupci Cimosu že nakazali prvih 18 milijonov evrov, kmalu jih bodo še 15, v naslednjih treh letih pa bi vložili še dodatnih 50 milijonov evrov.

Dvomljivci so menili, da trenutka, ko bo Cimos končno dobil novega lastnika, sploh ne bomo dočakali. Zaradi zapletov s hrvaškim dolgom Cimosa je že kazalo, da si bo italijanski snubec premislil in nevesto iz Kopra, slabotno in polno dolgov, pustil samo pred oltarjem. Pa je pomagal opomin ameriškega kupca in Italijani so se vrnili.

Istrski podjetji torej dobivata nova tuja (so)lastnika, ki delujeta samozavestno, napovedujeta vlaganja in preobrat. A vendar velja biti previden. Z drznimi načrti so, na primer, v Agroind pred časom prišli tudi Ukrajinci. Pa poglejte, kje je Agroind zdaj!


Povej naprej: