Zvočne gmote, ki premikajo hribe

Jutri se v Cerknem začenja tridnevni festival jazza. Že sedemnajsto leto, a vselej svež, kreativen, radikalen. Kaj pa bi drugega pričakovali od jazza, ki pride v divjino.

Festival bo odprla mednarodna glasbena skupina Vanilla Riot, ki jo je ustanovil novogoriški saksofonist Boštjan Simon (desno)
Festival bo odprla mednarodna glasbena skupina Vanilla Riot, ki jo je ustanovil novogoriški saksofonist Boštjan Simon (desno)  

CERKNO - Začeli bodo z mednarodnim triom Vanilla Riot, ki ga je ustanovil prav novogoriški glasbenik, in sicer saksofonist in elektrofonik Boštjan Simon, ki je pred tremi leti zaključil študij jazz saksofona na konservatoriju v Amsterdamu. Ob njem bosta v zasedbi še nizozemski bobnar Onno Govaert in norveški kitarist Stephan Meidell, skupaj bodo godli energičen, raziskujoči jazz z elektronskimi prijemi. Podoben glasbeni vrvež se bo zgodil v 14-članski Royal Improvisers Orchestra z Nizozemske, naravnost virtuozni nastop pa naj bi izvedel nemški kitarist Uwe Kropinski,ki bo v svoj izraz prepletel številne zgodovinske in moderne glasbene zvrsti.

Videti in slišati bo kar nekaj zasedb; Vandeweyer / Van Hove / Blume / Lovens Quartet bo z dovršeno igro hodil po rezilu med zvočnimi izbruhi in presunljivo tišino. Tudi špansko-nemški Fernández / Guy / López Trio bo subtilen v prepletanju elegance nove klasične glasbe in jazza. Petkov večer bo sklenil mednarodni septet Christian Lillinger's Grund, ki na glasbenih vzorcih starega jazza gradi sodobenb jazz z obilo presenetljivih solističnih vpadov. Od mešanih, domačih in tujih zasedbah bo mogoče videti tudi slovensko-švicarsko-francoski kvartet Doneda / Kocher / Sambolec / Grom z navdihnjeno “telepatsko” izmenjavo zvočnih fragmentov. Finale jazza Cerkno bo bombastičen, za to naj bi poskrbela zasedba Atomic, v kateri so se zbrali nekateri najboljši skandinavski jazzerji.

Odkar je jazz pristal v divjini, se ob njem odvija marsikaj, zadnjih nekaj let tudi delavnica o užitnih divjih rastlinah, ki jo vodi Dario Cortese. Letos jo bodo spremljale še delavnica “kerakustike” z glinenimi inštrumenti (Katarina Štucin, Jaka Berger, Anže Kristan), delavnica glasbene fotografije Jazzy-ga! (Žiga Koritnik) ter glasbena delavnica za osnovnošolske otroke Iz smeti v vaša ušesa (Blaž Celarec, Boštjan Gombač).

Organizatorji festivala, ki ga v 70 odstotkih finančno pokrivata država in občina, pod okriljem Boštjana Cveka pravijo, da glede občinstva ne merijo na tiste, ki mislijo, da se vse da dobiti na spletu, temveč “na tiste čuječne, ki znajo prisluhniti, tiste zveste, ki nam zaupajo, in tiste nove, ki nas bodo šele vzljubili. Vsi ti vedo, da sta za jazz in podobne kreativne muzike nadvse pomembni tako prizorišče kot splošno vzdušje, ki ga ustvarijo poslušalci.

KF


Najbolj brano