Znana imena težkih zvokov in sveža kri

Metalci vseh dežel so že na poti v Tolmin. Od nedelje, 21. julija, pa do prihodnje sobote, se bo Sotočje ali peklenski raj, kot ga imenujejo, že 10. leto zapored treslo v zvokih heavy metala. Na dan pričakujejo med 10.000 in 12.000 ljudi, nastopilo bo več kot sto skupin.

TOLMIN > Metalcamp se je medtem inkarniral v Metaldays. Lokacija ostaja ista, Metaldays bo na istem mestu kot njegova predhodna inkarnacija. Ob deseti obletnici metalskega druženja organizatorji obljubljajo poseben izbor kakovostnih metal skupin in poudarjajo, da “gre za festival, ki je brez dvoma postal unikatni evropski festival z neverjetno prelepo lokacijo in je tudi eden prvih festivalov, ki ponujajo glasbeni program in zabavo kar ves teden.” Nad njim pa je navdušeno tudi občinstvo: v desetih letih je postal sinonim za obiskovalcu prijeten in gostoljuben festival in prve prave metal počitnice v čudovitem naravnem okolju.

Kot največjega med največjimi za letos napovedujejo King Diamonda, enega najvplivnejših glasbenikov v heavy metalu, z absolutnim in nespornim kultnim statusom. Na svojem prestolu sedi že več kot tri desetletja, s svojim bombastičnim nastopom naj bi dokazal, da je njegovo kraljestvo večno. Kraljevski vrhunec se bo zgodil na samem koncu festivala, v petek, 26. julija, nekaj po 23. uri.

Ob velikih imenih pa bodo nastopila še cela vrsta manj znanih in še neuveljavljenih imen. Sladokusci izpostavljajo švicarske posebneže Samael, ki veljajo za eno unikatnejših evropskih metal zasedb. Med predstavniki sveže krvi opozarjajo še na energične mladce Calderah, ki prihajajo z močnim nastopom ter na Nemesis My Enemy iz Avstrije, Nemce Darkest Horizon, Hrvate Avicularia, Italijane Karnak, pa tudi slovenske bende Gonoba, The Canyon Observer, Space Unicorn On Fire, Last Day Here, Within Destruction, Agan, Chained Pistons ...

Že za prvi, ponedeljkov večer, se obeta peklenska vročina z In Flames, najboljšo švedsko izvozno skupino v zvrsti melodičnega death metala. Skupina ni znana le po sodobnem in z melodijami bogatem metalu, ampak tudi po sapo jemajočih živih nastopih z veliko akcije. Mayhem bodo zadoneli v torek zvečer, predstavljajo pa ene od pionirjev black metal scene na letošnjem festivalu. Sonata Arctica, ki bo prežarčila sredin večer, sodi mednajbolj pomembne predstavnike melodičnega power metala na mednarodni sceni. Njihova zadnja plošča nosi naslov Stones Grow Her Name, recept za uspeh pa posebna mešanica trdnih metal himen z mogočnim zborom, v kombinaciji z melodiko in posebno glasbeno tehniko.

V četrtek zvečer bo večer za Annihilator, skupino, ki je prodrla z albumom Alice In Hell. So ena redkih skupin, ki je preživela od 80. let do danes. Isti večer bodo nastopili tudi brezkompromisni Hypocrisy, ena največjih švedskih death metal skupin. Po štirih letih premora so izdali album End Of Disclosure”, ki je po mnenju poznavalcev nekaj najboljšega, kar skupina ponuja.

Po 23. uri istega, četrtkovega večera, bodo oder zavzeli titani ameriškega power heavy metala Iced Earth. Zasedba je znana po svojih silovitih himnah, polnih masivnega zvoka kitar in nalezljivih melodij ter strastnih in eksplozivnih nastopih. KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano