Zmagovalec letošnjega Cannesa je Amour Michaela Hanekeja

Zmagovalec 65. filmskega festivala v Cannesu je film Amour (Ljubezen) avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja. Film o priletnem moškem, ki skrbi za svojo umirajočo ženo, je prejel zlato palmo.

Režiser Michael Haneke je svojo drugo zlato palmo prevzel v družbi glavnih igralcev Emmanuelle Riva in Jean-Louisa Trintignanta Foto: Yves Herman
Režiser Michael Haneke je svojo drugo zlato palmo prevzel v družbi glavnih igralcev Emmanuelle Riva in Jean-Louisa Trintignanta Foto: Yves Herman

CANNES> Režiser je svojo drugo zlato palmo prevzel v družbi glavnih igralcev Emmanuelle Riva in Jean-Louisa Trintignanta.

Ob prevzemu nagrade je Michael Haneke igralski dvojici izrekel še posebno zahvalo. Zahvalil se je tudi žiriji, svoji ekipi, producentom in financerjem filma, predvsem pa soprogi, ki ga podpira že več kot tri desetletja. “Film je tudi ilustracija zaobljube, ki sva si jo dala, če bi se eden od naju znašel v situaciji, kot jo prikazuje film,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal 70-letni režiser.

Riva in Trintignant sta občinstvo v Cannesu prevzela z vlogama upokojenih učiteljev glasbe, katerih odnos je na preizkušnji potem, ko ona utrpi udarec kapi.

Po Trintignantovih besedah gre nagrada tako producentom kot režiserju Hanekeju, ki ga je označil za najboljšega živečega režiserja na svetu, potem obema njegovima kolegoma, Rivi in Isabelle Huppert, ter celotni ekipi pa tudi režiserjevi soprogi.

Michael Haneke je sedmi režiser, ki je dobil dve zlati palmi v Cannesu. Med drugim sta ju prejela tudi Francis Ford Coppola in Emir Kusturica. Avstrijec je prvo zlato palmo pobral pred tremi leti za film Beli trak.

STA


Najbolj brano