Zmagoslavje moških, ki ne jočejo

Koprodukcija BiH, Hrvaške, Slovenije in Nemčije Moški ne jočejo bosansko-hercegovskega režiserja Alena Drljevića je zmagovalka letošnjega 15. Zagreb Film Festivala, ki se je sklenil v soboto zvečer. Posebno priznanje v programu Znova z nami je dobil tudi slovenski celovečerec Družinica Jana Cvitkoviča.

 Družinica je priznanje osvojila v tekmovalnem spremljevalnem programu Znova z nami.
Družinica je priznanje osvojila v tekmovalnem spremljevalnem programu Znova z nami.  

ZAGREB > Alen Drljević je zmagal s svojim prvim filmom, v katerem govori o povojnih travmah veteranov treh narodov. Gre za močan, pogumen in relevanten celovečerec s fenomenalnimi igralskim in režiserskimi veščinami, je žirija pojasnila glavno festivalsko nagrado, zlati voziček.

Posebno priznanje za film iz osrednjega programa, v katerem je tekmovalo 13 filmov, so podelili celovečercu Parižanka francoske režiserke Leonore Serraille, ki je posnela zgodbo o neprilagojenosti posameznikov v sodobni družbi.

Jan Cvitkovič je dobil posebno priznanje v tekmovalnem spremljevalnem programu Znova z nami, v katerem predstavljajo avtorje, ki so jih na festivalu spoznali s prvenci. Zmagovalec v kategoriji Znova z nami je film Brez ljubezni ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva.

Po podelitvi nagrad v več kategorijah so festival zaključili s celovečercem Žaba še enega režiserja iz BiH, Elmirja Jukića. Gre za regionalno koprodukcijo BiH, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije, ki so jo uresničili v okviru zagrebškega filmskega festivala in jo bodo zunaj konkurence predvajali za zaključek.

Od 11. novembra so na Zagreb Film Festivalu predstavili več kot sto filmov v petih tekmovalnih in več spremljevalnih programih.

STA


Najbolj brano