Zlato v šotoru

Jasno, ko bi ne bili taki zafrkanti, bi praznovali 20. rojstni dan, a Zmelkoow so se po zmelkoowsko odločili, da bodo veliko rojstnodnevno fešto pripravili ob 21-letnici, na sobotni koncert Zlatih 21 v domačem Kopru pa povabili še benda Eskobars in Mi2.

Portoroški Eskobars so predstavili novitete z  albuma, ki bo izšel prihodnji mesec     Foto: Andraž Gombač
Portoroški Eskobars so predstavili novitete z albuma, ki bo izšel prihodnji mesec  Foto: Andraž Gombač

KOPER > In tako so se istega večera na istem odru bratili trije krepki slovenski rock bendi, ki jih druži marsikaj, nenazadnje tudi to, da prepevajo v slovenščini - kar dandanes še zdaleč ni samoumevno - in da pripravljajo vsak svoj novi album.

Ko bi bilo v Kopru kaj pravice, bi veliki trojni koncert gostoval v dvorani, kakršna je v Ljubljani Kino Šiška, tako pa so se morali tako nastopajoči kakor poslušalci zadovoljiti s šotorom na Bonifiki, kjer je zvok tak, kakršen pač je.

Portoroški Eskobars so petdesetminutni nastop na še precej praznem prizorišču pričeli in ga pred kar lepo množico sklenili z isto pesmijo, novo Daj, povej. Tudi vmes so povečini nizali udarne skladbe s svojega drugega albuma, ki bo izšel prihodnji mesec, mednje pa vpletli peščico že znanih s prvenca: Potnika, Girls from Klagenfurt in Cosmo blues.

Od Zmelkoow le malo mlajši bend Mi2 iz Rogatca, ki ga odlikuje živahno prepletanje pretanjene poezije in nižjega, sočnega sloga, ki bi mu le čistun rekel vulgarni, so na oder prihrumeli z vstajniško Vstati in obstati. V posebno čast jim je bilo v Kopru odigrati pesem komunajzarskega naslova Brigita (z Ulice Maršala Tita), ki pa so jo brž uravnotežili z njeno pobožno sestro Sv. Margareto. Novi album so napovedali z morilsko balado Hči vaškega učitelja in nizali uspešnice Zbudi me za prvi maj, Črtica, Samo tebe te imam, Ko bil sn še mali pizdun, Najrajši sn pa s teboj pil, Pojdi z menoj v toplice in Odhajaš.

Pri pesmi Čakal sn te ko kreten so na oder pozvali pevca in kitarista Zmelkoow Gogo Sedmaka, ki je malo kasneje med svojim nastopom od kolega iz Mi2 Toneta Kregarja terjal, da poravna dolg, in ga povabil k prepevanju Primavere.

Poln šotor je malo pred polnočjo na pobudo povezovalca in priložnostnega igralca Darjana Gorele slavljence večera na oder priklical z gromkim živalskim rjovenjem, na katerega se je sprva odzval tokrat izjemoma zlatolasi violinist Iztok Cergol, kmalu pa mu je sledila še posadka takisto zlatih, 21-karatnih Zmelkoow.

Goga, basist Žare Pavletič, bobnar Aleš Koščak, pevka in klaviaturistka Anuša Podgornik ter pevka Eva Brajkovič so zbrane uvodoma popeljali na Nagradno potovanje, zatem z obilno Densi Mayalono še v disko, imenovan Ravioli ali nekako tako, med novejšo To je to se je tovarišiji prvič tega večera pridružil trobentač Deki, uspešnice Bit niso glasno prepevali samo obiskovalci, marveč tudi člani Eskobarsov in Mi2 v zaodrju, eden vrhuncev večera pa je bil dolg dvojni bobnarski solo, ki ga je med pesmijo Jaz se vrtim z Alešem Koščakom odžgal prvi zmelkoowski bobnar Damjan Barut.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano