Zlati lesket primorskih zborov

S 23. tekmovanja Naša pesem so se z vidnimi uspehi vrnili tudi primorski pevski zbori. Med ženskimi zbori je žirijo najbolj prepričal Ženski pevski zbor APZ Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija, ki je na tem tekmovanju nastopil prvič.

“Zlata dekleta” ženskega zbora APZ Univerze na Primorskem
“Zlata dekleta” ženskega zbora APZ Univerze na Primorskem  

MARIBOR > Zlato plaketo je - prav tako pod Čopijevim vodstvom - v kategoriji mešanih zborov osvojil APZ UP ter MePZ Hrast iz Doberdoba z zborovodjo Hilarijem Lavrenčičem, najboljšo noviteto tekmovanja pa je po oceni žirije napisal zamejski skladatelj Patrick Quaggiato.

Absolutni zmagovalec 23. tekmovanja Naša pesem, ki je potekalo minuli petek in soboto, je APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani z zborovodjo Sebastjanom Vrhovnikom. Omenjeni zbor je prejel 93,7 točke, kar je bila najvišja ocena na tem tekmovanju.

Zlate plakete med mešanimi zbori so poleg Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, APZ Univerze na Primorskem in MePZ Hrast iz Doberdoba prejeli še APZ Maribor, Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti, Koroški APZ Mohorjan iz Prevalj.

Med malimi pevskimi skupinami je največ glasov prejela Vokalna skupina Gallina iz Ljubljane, dekliška Vokalna skupina Radost iz Godoviča pod vodstvom Damjane Vončina pa se je s tekmovanja vrnila s srebrnim priznanjem.

Priznanji za obetavnega zborovodjo sta dobili Tadeja Vulc iz APZ Maribor in Helena Buhvald Gorenšek iz Koroškega APZ Mohorjan. Priznanje za najboljšo noviteto je prejel skladatelj Patrick Quaggiato za skladbo Otche nash iz cikla Dva duhovna zbora, priznanje za najboljšega zborovodjo pa Sebastjan Vrhovnik, dirigent APZ Tone Tomšič.

Na letošnjem tekmovanju Naša pesem so nastopili najboljši odrasli zbori in male pevske skupine, ki jih je izbral umetniški svet tekmovanja. Nastope je ocenjevala mednarodna žirija pod vodstvom Marka Vatovca, v njej pa so sodelovali še Javier Busto iz Španije, Bianca Sparre Dahl z Norveške ter domači predstavnici Helena Fojkar Zupančič in Danica Pirečnik. Na letošnji prireditvi je nastopilo 20 zasedb, med njimi tri male pevske skupine, štirje ženski zbori in 13 mešanih pevskih zborov. Kot poudarjajo na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, je to tekmovanje izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti slovenskega zborovskega petja, pri čemer ni nezanemarljivo dejstvo, da je bil za vse slovenske zbore prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo poznejšo mednarodno uveljavitev.

STA/MI


Najbolj brano