Živo pisan čipkarski šopek

V torek odprta avtorska razstava Ko čipka preraste svoje okvirje domače klekljarice in umetnice Zinke Pečelin je uvedla niz sedmih razstav v okviru 32. festivala idrijske čipke. Vse so odprli do današnje slovesne festivalske otvoritve, ki jo tokrat, podobno kot vse dogajanje, v celoti oblikujejo domačini.

  Zinka Pečelin je z edino avtorsko razstavo uvedla festival idrijske  čipke Foto: Saša Dragoš
Zinka Pečelin je z edino avtorsko razstavo uvedla festival idrijske čipke Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Organizatorji na 32. festival idrijske čipke, ki ga je uvedla v torek odprta razstave Zinke Pečelin, vabijo z geslom Rastemo skupaj. Praznujmo skupaj. Desetletnica domačega društva klekljaric in prav toliko let sodelovanja s študentkami Oblikovanja tekstilij pri Naravoslovno tehniški fakulteti sta dodatna motiva za praznovanje. Pod njegovim okriljem je tokrat več kot 30 dogodkov - strokovnih, kulturnih in zabavnih -, ki jih sooblikujejo domači ustvarjalci.

Čipka krepko nad tradicionalnimi okvirji

Naslov, s katerim je svojo razstavo pri Črnem orlu Ko čipka preraste svoje okvirje ... poimenovala Pečelinova, lepo objema desetletni razvoj idrijskih čipk. Naslonjene na stoletno tradicijo prepletanja belih niti so prerasle v barvit šopek vsestransko uporabnih dekorativnih, modnih in umetniških izdelkov.

Vse to ponuja Pečelinova na svoji že drugi predstavitvi v zadnjem letu. S čipkami - samostojnimi, všitimi, prilepljenimi ali kako drugače vdelanimi - pokaže njihovo uporabo v vseh prostorih stanovanja, da ta lahko zadiha prefinjeno, kot je čipka sama. S čipkami ozaljša tudi stanovalce. V čipke, zlasti pa v množico modnih dodatkov in dekorativne predmete, je vgradila razkošje idej in pedantno izdelavo.

Pečelinova je edina članica društva klekljaric, ki se že drugič predstavlja avtorsko. Na skupinski razstavi pa bo društvo jubilej obeležilo s Šopkom za naših deset let. V stari mestni galeriji so včeraj odprli pravo pašo za oči - mojstrovine klekljanega cvetja, ki je nastalo tudi po posodobljenih in novih vzorcih domače Čipkarske šole.

Oko, srce, drevo

S predsinočnjo otvoritvijo slikarske razstave v podzemni sv. Barbari, ki so jo poimenovali Kot pajkova mreža spletene so idrijske čipke ... so likovni pogled na klekljarsko tradicijo dodali člani društva Cinober.

Danes pa bo v čipkarski šoli odprla vrata tradicionalna razstava učencev Poglej, kaj znam. Obiskovalci bodo do nedelje glasovali za svojo favoritinjo med otroškimi čipkami, da bodo po državnem tekmovanju v klekljanju (to bo v nedeljo ob 15. uri) lahko razglasili najlepšo med vsemi.

V podhodu magazina se bodo od danes do nedelje predstavili tudi črnovrški šolarji s svojim inovativnim projektom Čipka v naravnih materialih.

Osrednji razstaviščni prostor - galerija Nikolaja Pirnata v gradu - pa bo od danes (otvoritev ob 20. uri) in vse do septembra živel z razstavo Oko, srce, drevo. Študentke tekstilij so čipko položile na vsemogoče predmete, da bi laže postale spremljevalke na vsakdanjih poteh. Poldrugo uro prej bodo v gradu predstavili še istoimenski zbornik s pregledom razvojnega klekljarskega sodelovanja fakultete in Idrije.

Dekan Naravoslovno tehniške fakultete dr. Jakob Likar je tudi častni pokrovitelj festivala, ki se bo uradno začel s slavnostjo danes ob 21.30.

Še prej bodo v Centru idrijske čipke za tri dni odprle edino gostujočo razstavo klekljarice iz pobratene hrvaške Lepoglave. Čipkarsko društvo Danica Brösler je svojo čipko uspelo vpisati tudi na Unescov seznam kulturne dediščine. Dan pozneje bodo tu svojo tradicionalno razstavo o klekljanju in rudarjenju odprli še idrijski filatelisti.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano