Žge jih nepotešljiva želja po vdihovanju umetniške moči

V Hiši kulture v Šmartnem v Brdih so konec maja odprli 8. pregledno razstavo Fotografske skupine Planinskega društva Tolmin, ki je bila obenem priložnost za počastitev desetletnice obstoja združenja fotografskih zagnank in zagnancev.

Fotografska skupina Planinskega društva Tolmin se bo s svojimi 
posnetki v Šmartnem predstavljala še do konca junija.  Foto: Miljko LESJAK
Fotografska skupina Planinskega društva Tolmin se bo s svojimi posnetki v Šmartnem predstavljala še do konca junija.  Foto: Miljko LESJAK

ŠMARTNO > Razstavo so sprva načrtovali že lani, a kakor pojasnjujejo, je bilo dogodkov, pod katerimi je bil kot prireditelj podpisan PD Tolmin, preprosto preveč, kar je seveda pohvalno. Fotografinje in fotografi so z veseljem počakali na pravo priložnost, ki se je pokazala nedavno.

V Hiši kulture pod mentorstvom fotografskega mojstra Rafaela Podobnika razstavljajo Milena Brešan, Jana Čarga, Ljubo Čibej, Hugo Drago, Anja Gaberšček, Martin Gerlič, Borut Klanjšček, Miran Klikon, Karla Kofol, Darja Lavrenčič, Danilo Lesjak, Miljko Lesjak, Goran Lupušček, Vlado Podgornik, Matevž Rovšček in Mario Simaz.

“Članice in člani fotografske skupine si prizadevamo, da bi bile naše fotografije likovno urejene. Najbolj nas žge nepotešljiva želja, da bi vsaj kakšnemu posnetku vdahnili umetniško moč,” so zapisali ustvarjalke in ustvarjalci, ki so v desetih letih pripravili kar osem preglednih in tri tematske razstave.

Zdi se, da se je njihova goreča želja precej uresničila, če sodimo po videnem, saj je prgišče utrinkov umetniškega naboja posejano na večini fotografskih odtisov, ponekod spretno ujetih naključnih trenutkov, spet drugod premišljeno kadrirane resničnosti. Na odprtju razstave se jim je pridružil tudi predsednik Fotografske zveze Slovenije Igor Debevec, ki je v počastitev jubileja skupini podelil bronasto plaketo Fotografske zveze Slovenije.

Razstavljene fotografije bodo v Hiši kulture na ogled do konca junija.


Najbolj brano