Železna cesta v objektivu

Vrsti prireditev, ki jih ob 140. obletnici izgradnje železniške proge Pivka-Ilirska Bistrica-Reka pripravlja bistriško Društvo ljubiteljev železnic, so se pridružili tudi številni fotografi iz Slovenije in Hrvaške, udeleženci mednarodnega natečaja na temo železna cesta in prosto.

V prosti temi je prvo nagrado za fotografijo Korak prejel Aleksandar Tomulić z Reke
V prosti temi je prvo nagrado za fotografijo Korak prejel Aleksandar Tomulić z Reke 

ILIRSKA BISTRICA > Čakalnica bistriške železniške postaje in prostor, kjer prodajajo vozovnice sta postala prizorišče fotografske razstave, ki bo na ogled do 29. junija, ko bo v Ilirski Bistrici osrednja proslava tega visokega jubileja povezanega z 80. obletnico elektrifikacije te in še nekaterih prog na Primorskem. Agilno Društvo ljubiteljev železnic je k sodelovanju pritegnilo foto klub Sušec, ta pa tudi Fotografsko zvezo Slovenije. Dobre vezi domačih fotografov s Foto klubom Reka in foto sekcijo Slovenskega kulturnega društva Bazovica z Reke ter podpis listine o sodelovanju bistriških ljubiteljev železnic s sorodnim društvom Štacjon z Reke so obrodile nadpovprečno uspešen mednarodni fotografski natečaj. Organizatorji so pritegnili k sodelovanju 28 avtorjev iz obeh sosednjih držav, ki so poslali na oceno kar 175 del.

Strokovna žirija jih je sprejela v oceno 60 od tega 32 na temo železna cesta in 28 na prosto temo. “Žiranti smo imeli obilico napornega dela pri izbiri, saj so fotografije zelo kakovostne in še veliko jih je prispelo na natečaj,” je ob odprtju dejal Andrej Bergoč, predsednik Foto kluba Sušec in eden od članov ocenjevalne komisije.

Razstava je že ob odprtju pritegnila veliko pozornost, saj “slike govorijo same zase,” je dejal Bergoč. V kategoriji železna cesta je prejela prvo nagrado Stephepany Stefan, Američanka živeča na Reki, svoje delo pa je poimenovala Farewell (zbogom). V prosti temi je zmagal Aleksandar Tomulić, ki je svoje delo naslovil Korak - tudi on je član Foto kluba Reka. Nagrajenci bodo dobili nagrade in diplome na osrednji slovesnosti ob obletnici železniške proge, v Ilirski Bistrici 29. junija.

V teh dneh potekajo tudi dela pri ureditvi muzejskega parka ob elektro lokomotivi Breda na železniški postaji. Poleg tega bodo na ogled miniature električnih lokomotiv. V okviru obeleženja obletnice proge pa bomo javnosti predstavili tudi monografijo inženirja Josipa Orbaniča o elektro vleki v svetu in pri nas, s poudarkom na elektrificiranih progah na Primorskem in v Sloveniji,” je na slovesnosti pri predstavitvi fotografske razstave dejal Ivan Simčič, predsednik Društva ljubiteljev železnic.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano