Želela sta nekaj nekonvencionalnega

ZARI Percussion duo je lansko pomlad zmagal na tekmovanju Svirel. Iz Štanjela, kjer festival prav te dni ponovno domuje, je odnesel glavno in tri posebne nagrade. To pa je le eden od uspehov, ki jih je zasedba dveh mladih tolkalistov dosegla v dobrem letu.

Denis Zupin in Alex Kuret ustvarjata v ZARI Percussion duo Foto: Vittoria Mauro
Denis Zupin in Alex Kuret ustvarjata v ZARI Percussion duo Foto: Vittoria Mauro

Alex Kuret in Denis Zupin, ta zanimiva nekaj več kot dvajsetletnika prihajata iz zamejstva. Alex je Slovenec, Denis Italijan. Poznata se od otroštva, ko sta se igrala na dvorišču iste stolpnice. Ko sta se po več letih ponovno srečala na Konservatoriju v Trstu, se je rodila zamisel za “nekaj nekonvencionalnega, nekaj, kar ni šolsko”. Pred dobrim letom je tako nastal ZARI Percussion duo.

Alex in Denis sta študenta profesorja Fabiana Pereza Tedescha na tržaškem Konservatoriju Giuseppe Tartini. Poleg študija si oba že služita tudi svoj kruh: Alex poučuje na glasbeni šoli Tolmin in Srednji glasbeni šoli v Vidmu, pa tudi na tečajih Pihalne godbe Ricmanje. Denis dela v elektronskem studiu, načrtuje fotovoltaične naprave, vmes pa najdeta čas le še za njun duo. Ime sta si nadela iz prvih dveh črk svojih krajev, doma sta namreč v Zavratcu oziroma v Ricmanjah.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Gosta tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, sta zamejska tolkalista Alex Kuret in Denis Zupin, slovensko-italijanski ZARI Percussion duo. V oddaji bodo predvajali njune izvedbe skladb, ki sta jih pred nedavnim posnela v studiu Hendrix Radia Koper.

S tolkali sta se srečala pred kakimi desetimi leti v pihalnih orkestrih, Alex v pihalnem orkestru Ricmanje, kjer je obiskoval glasbene tečaje. Tolkala so ga pritegnila do te mere, da se je vpisal na konservatorij in ga tudi uspešno končal vključno z Erasmus-izmenjavo v nemškem Freiburgu. Zdaj zaključuje še pedagoški študij na isti šoli, pri istem profesorju.

Denis izhaja iz glasbene družine, tudi on je svojo glasbeno pot začel v pihalnem orkestru, ki mu je ime Arcobaleno. Tam se je učil tolkal, pa tudi pozavne, igra pa še kitaro. Denis je rocker, ima tudi svoj band, s katerim je pred časom celo zmagal v Trstu na tekmovanju Opening band live.

Oba sta doslej sodelovala že z različnimi orkestri, kot solista nista prav veliko tekmovala, vsak samo enkrat, sicer zelo uspešno.

Svirel v Štanjelu je bilo prvo tekmovanje, ki sta se ga udeležila kot duo. Sledila so še tekmovanje Premio Crescendo v Firenzah, Citta di Piove di Sacco v Padovi, tekmovanje v kraju Soliano al Rubicone blizu Riminija in oktobra lani - tekmovanje v Rimu, ki je italijanska inačica našega državnega tekmovanja TEMSIG. Prav na vseh sta bila zmagovalca. Seveda jima je to dalo veliko zagona in motivacije za naprej. Letos na festivalu Svirel ne bosta sodelovala, saj se prav v tem času odpravljata na tekmovanje v Pistoio (na Svireli bo nastopil Alexov učenec), junija pa se odpravljata na svojo največjo preizkušnjo, na finale med-narodnega glasbenega turnirja Tournoi International de Musique v Pariz.

V studiu Hendrix Radia Koper sta Alex in Denis posnela dve zanimivi skladbi za duo marimb, skladbo izraelskega skladatelja Avnerja DormanaUdakrep akubrad, v kateri poleg marimb igrata tudi na darbuke, značilne orientalske bobne, druga pa je skladba Departures - odhodi, francoskega skladatelja in tolkalista Emmanuela Sejourneja, s katerima sta se v zadnjem času predstavila tudi na koncertih v Ljubljani, Firenzah in v Livornu.

Pa še to, ZARI Percussion duo ima, kot vsi pravi koncertanti, tudi svojo spletno stran (www.zariduo.com) in Facebook profil. BRANKA KLJUN, Radio Koper


Najbolj brano