Žarometi vojne in miru

Ob poti iz Drežnice do Koseča je v zadnjih letih nastala prava galerija skulptur na prostem. Stojijo ob Poti miru, prijateljstva in ustvarjalnosti, oblikovali so jih številni ustvarjalci, od domačih mojstrov do akademskih kiparjev.

Skulptura Branka Drekonje na Poti miru, prijateljstva in ustvarjalnosti
Skulptura Branka Drekonje na Poti miru, prijateljstva in ustvarjalnosti  

DREŽNICA> Pred dnevi so pričujočo formo vivo, ki nastaja na umetniških delavnicah Lepota v lesu in kamnu v Koseču, osvetlili z žarometi ter tako še poudarili prisotnost, zlasti pa pomen skulptur, ki naj bi bile pomniki prijateljstva, sodelovanja in človekove vztrajnosti ter njegove želje po odkrivanju drobcev lepega, dobrega in plemenitega.

Umetniških delavnice, ki potekajo od leta 2002, so je doslej udeležili številni ustvarjalci iz Slovenije in tujine, ustvarjali so v lesu, kamnu ter iz ostalin prve svetovne vojne, med njimi Marjan Lazar, Miloš Volarič, Urška Kranjec, Peter Jovanovic, Marko Drpi, Zdravko Tomazini, Branko Drekonja, Vasja Kavčič, Gorazd Prinčič, Tomaz Zarifa, Marjan Vodnik, Stanka Golob in drugi.

Ob poti, ki se je v prvi svetovni vojni poimenovana kot Via Exilles, so se tako prejšnji teden, od kipa do kipa, sprehodili obiskovalci prireditve, ki jo je pripravil KUD Krn iz Drežnice. Ob tem sta bili na ogled tudi dve projekciji, prva pri Lazarjevem mlinu v Drežnici, kjer so prikazali fotografije običajev, zgodb, ljudi, narave, ki so povezani z drežniškimi vasmi; na travniku pri Koseču pa je noč razsvetljevala video projekcija Vojna in mir, ki sta jo pripravila kipar Vasja Kavčič in fotograf Jernej Humar. Tandem Kavčič - Humar je v jukstapozicijo postavljal izseke iz starih in novih filmov, dokumentarcev ter ustvaril zanimiv zvočni in vizualni kolaž, kjer se prepletajo vojna, mir, dobro, zlo, človeško in tehnološko, razumsko in intuitivno. Dva pola, sta zapisala avtorja, ki sta sestavni del naših življenj in bivanja nasploh.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano