Žarku Petanu nagrada srbskih pisateljev

Združenje srbskih pisateljev je slovenskemu pisatelju, satiriku in režiserju Žarku Petanu podelilo nagrado ekselencija satire, najpomembnejšo nagrado za literarno satiro v Srbiji.

Žarko Petan (Foto: Maja Pertič Gombač)
Žarko Petan (Foto: Maja Pertič Gombač) 

BEOGRAD> Žirija je v obrazložitvi zapisala, da je "Petan ne samo slovenski temveč tudi svetovni pisatelj, saj so njegova dela prevedena v več kot 40 jezikov".

Slovesnost ob podelitvi nagrade je potekala v četrtek v Beogradu. V imenu 82-letnega Žarka Petana, ki je bil iz zdravstvenih razlogov odsoten, jo je prevzel namestnik slovenskega veleposlanika v Srbiji Milan Predan, so danes sporočili iz Združenja srbskih pisateljev.

Poleg Petana je nagrado ekselencija satire prejel tudi satirik iz Črne gore Veljko Rajković.

O nagrajencih je odločala petčlanska žirija pod vodstvom pisatelja Srba Ignjatovića, v njej pa so bili še srbski satiriki Aleksandar Čotrić, Dragutin Minić Karlo, Miljurko Vukadinović in Radoslav Tilger.

Petan je na srbski literarni sceni navzoč od 60. let prejšnjega stoletja in je med tamkajšnjimi ljubitelji satire zelo priljubljen že vse od objave prve knjige aforizmov v srbskem jeziku Nepodobne parole. "Zato mislimo, da je Petan tudi naš srbski avtor, predvsem zaradi bližine umetniškega poguma, ostrega peresa, občutka, humorja in izbora tematike," je še zapisala žirija. STA


Najbolj brano