Začetek 9. mednarodnega festivala Revija v reviji

V Muzeju v Škocjanu se bo zvečer s prvim mednarodnim branjem začel 9. mednarodni festival Revija v reviji 2012. Festival, ki poteka pod okriljem založbe KUD Apokalipsa, bo med 27. in 30. septembrom v Škocjanu, Sežani, Trstu in Ljubljani ponudil literarne, glasbene in filmske večere, revialno-knjižni sejem, okrogle mize ter delovna srečanja.

Eden od koordinatorjev 9. mednarodnega festivala Revija v reviji Primož Repar iz KUD Apokalipsa Foto: Andraž Gombač
Eden od koordinatorjev 9. mednarodnega festivala Revija v reviji Primož Repar iz KUD Apokalipsa Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA> Festivala se bo po oceni organizatorjev udeležilo približno 70 urednikov, pisateljev, pesnikov in drugih kulturnih ustvarjalcev iz 12 držav. Na festivalu bodo predstavili 23 različnih izdaj, ki so nastale v okviru mednarodnega projekta Revija v reviji v zadnjem letu, eno knjižno izdajo pa bodo razkrili na samem festivalu.

Drugi dan srečanja bo potekal deloma v Škocjanu in deloma v Sežani. Dopoldne bo posvečeno delovnemu srečanju s predstavitvijo novih izdaj v projektu Revija v reviji, med popoldanskimi dogodki pa velja opozoriti na omizje na temo Asimetrije v Evropi - priložnost in izziv ali tveganje in nevarnost? ter odprtje razstave Češki kras v Kosovelovem domu v Sežani. Razstava predstavlja historično mesto Beroun pri Pragi, ki je središče Češkega krasa.

Drugo mednarodno branje bo obogatila glasbena spremljava češke zasedbe Krraakkk. Sledila bo predstavitev Antologije srbske najkrajše proze Zrnca v slovenščini, večer pa bo sklenil koncert slovenske zasedbe Brencl banda.

Tretji dan srečanja bodo udeleženci festivala preživeli na revialno-knjižnem sejmu v Trstu, katerega rdeča nit bo letos poezija Srečka Kosovela. Nedeljsko dogajanje se bo začelo v Škocjanu in sklenilo v Ljubljani, kjer bodo zvečer v hostlu Celica razglasili rezultate 14. mednarodnega haiku natečaja KUD Apokalipsa. Večer bodo sklenili s koncertom slovenske zasedbe Horda grdih.

Avtorja v fokusu sta letos pesnica Mila Haugova, ki se je rodila v Budimpešti in odrasla na Slovaškem, ter dramatik in pesnik Ljubomir Djurković, rojen v Cetinju.

STA


Najbolj brano