Za začetek so letela jajca

Instalacija Z vami v Nikamor in performans Omleta All Together Now na Titovem trgu sta včeraj opoldne začudila marsikaterega mimoidočega, še zlasti turiste. Domačini večinoma že vedo, da je avgust mesec, v katerem jih z dogodki suva Koperground.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Jedro devetega niza družbeno-angažiranih in z družbeno danostjo nesprijaznjenih dogodkov, ki ga pripravlja Društvo prijateljev zmernega napredka (DPZN), se bo začelo nocoj na vrtu Pokrajinskega muzeja.

Koperground ostaja zvest svoji vsebinski zasnovi. Tudi letos bo deloval kot javno dobro, občinstvo pa bo do 19. avgusta z različnimi vsebinami poskušal spraviti iz pasivne v aktivno držo.

60 plakatov, ki vabijo na Koperground so v DPZN opremili s podobami “zlikavcev in zlikavk” iz ožjega in širšega političnega in družbenega prostora. Performans Omleta All Together Now so izvedli tako, da so plakate razprostrli ob stavbah na Titovem trgu in jih obmetavali z jajci.

“Koperground se je z uvodnimi dogodki začel že 21. julija, tako da smo pripravili 26 dni programa. Uresničili ga bomo z ustvarjalnimi in radodarnimi ljudmi, ki bodo prišli iz različnih koncev in krajev. Mestna občina Koper mu je letos namenila 10.000 evrov, kar je 40 odstotkov manj, kolikor nam je občina za posamezni 'dogodkovni sunek' namenjala v letih od 2005 do 2011,” je povedalMarko Brecelj, ki je med drugim skrbnik programskega sklopa Kultura kot dialog, v sklopu katerega bodo prihodnjo sredo pripravili pogovor Odprtost kulturne Slovenije, v soboto, 17. avgusta pa še debato Nevladje mladinskega polja tu in zdaj.

Na Koperground med drugim prihajajo Miroslav Mandić, scenarist in režiser, soavtor kultne serije Top lista nadrealista, režiser in glasbenik Diego Menendes, kipar Marko A. Kovačiča, ki je takorekoč Kopergroundov stalni sodelavec ter Franci Blašković. Samosvoj istrski kantavtor pa tokrat ne bo koncertiral, ampak bo vodil delavnico ribolova s trnkom s pomola.

Filmski program je sestavila Arijana Markučič Brecelj. Pravi, da izbrala filme, ki prikazujejo stanje današnje družbe, so angažirani, kritični in ne želijo zabavati. V ospredju njenega letošnjega izbora so filmske zgodbe, ki pripovedujejo o brezperspektivnosti, v katero je bila v času “krize” pahnjena mlada generacija. Tako bodo na velikem platnu, ki so ga napeli v vrtu Pokrajinskega muzeja, med drugim pokazali Klip srbske režiserke Maje Miloš, celovečerec Teone Mitevske Ženska, ki si je otrla solze, ter filmAide Begić Otroci Sarajeva. Videti pa bo mogoče tudi aktivistični dokumentarec Pet razbitih kamer, Mungiujevcelovečerec Daleč za griči, Kitanovo Vrelišče ... Letos bodo filme v večini predvajali z digitalnih nosilcev, saj je zaradi digitalizacije kinematografije vse težje dobiti filme na 35 mm filmskem traku. Nekaj filmov so na star način (z Iskrinega 35 mm projektorja) zavrteli v zadnjih julijskih in prvih avgustovskih dneh v uvodu v Koperground).

Koncertni del po besedah njegovega skrbnika Iztoka Krkoča prinaša žanrsko raznoliko muziko, ki pa v večni korenini med hard-coreom in punkom. Na Kopergroundu tako jutri pričakujejo ljubljanski bend Žižka hlače, v soboto bosta nastopili zasedbi Ludovik material in The Kojn, prihodnji konec tedna pa bodo gostili zasedbe Žen, Neču žvake, oču kusur in Borovski štakori.

Koperground ima letos dve glavni prizorišči: ob vrtu Pokrajinskega muzeja, kjer bo glavnina programa, še MKSMC. Tu bodo doma “jajčaste mize” in delavnice - od režije, kiparstva, ozvočevanja ... MI


Najbolj brano