Za uvod razkošni Veliki Gatsby

V francoskem Cannesu bo od 15. do 26. maja 66. mednarodni filmski festival. Odprl ga bo film avstralskega režiserja Baza Luhrmanna Veliki Gatsby, posnet po istoimenski klasiki F. Scotta Fitzgeralda. Za zlato palmo se letos poteguje 20 filmov.

Carrey Mulligan v Velikem Gatsbyiju
Carrey Mulligan v Velikem Gatsbyiju 

CANNES> V šesti filmski priredbi Fitzgeraldovega romana, ki bo v Cannesu v 3D tehniki predvajana izven konkurence, poleg Leonarda DiCapria v glavni vlogi nastopajo še Tobey Maguire kot Nick Carraway, Carrey Mulligan kot Gatsbyjeva velika neuslišana ljubezen Daisy Buchanan ter Joel Edgerton kot njen mož Tom Buchanan.

Žiriji letošnjega festivala predseduje ameriški režiser in trikratni oskarjevec Steven Spielberg. Člani žirije so še indijska igralka Vidya Balan, japonska režiserka Naomi Kawase, avstralska igralka Nicole Kidman, britanska režiserka in scenaristka Lynne Ramsay, francoski režiser Daniel Auteuil, tajvanski režiser in scenarist Ang Lee, romunski režiser in scenarist Cristian Mungiu in avstrijski igralec Christoph Waltz.

Za zlato palmo se poteguje samo ena ženska, sestra Carle Bruni

V tekmovalnem programu je kljub ostrim kritikam, ki jih je festival doživel že lani, letos zastopana le ena režiserka. To je Valeria Bruni Tedeschi, starejša sestra Carle Bruni Sarkozy, ki se bo za zlato palmo potegovala s filmom Chateau en Italie (Grad v Italiji). Med režiserji, ki so letos v tekmi za zlato palmo, so imena, kot so Asghar Farhadi, Roman Polanski, Francois Ozon, Steven Soderbergh ter brata Ethan in Joel Coen.

Justin Timberlake ima glavno vlogo v zadnjem filmu bratov Coen

Več kot polovica filmov v tekmovalnem programu so stvaritve ameriških in francoskih režiserjev. Mnogi med njimi so že veterani, dobro poznani v Cannesu in na drugih pomembnih filmskih festivalih, kot sta denimo brata Coen, ki tokrat za zlato palmo tekmujeta s filmom Inside Llewyn Davis (V Llewynu Davisu), v katerem sta zaigrala Justin Timberlake in Carey Mulligan.

Francois Ozon je v filmu Jeune et jolie (Mlada in lepa) v središče postavil mlado žensko, oskarjevec Alexander Payne pa na letošnji festival prihaja z družinsko dramo Nebrasca. Steven Soderberg se bo za zlato palmo potegoval s filmom Behind the Candelabra (Za kandelabrom).

Jarmusch se bo predstavil z romantično vampiriado

Z veliko napetostjo na festivalu pričakujejo tudi filma Asgharja Farhadija in Romana Polanskega. Polanski prihaja s filmom La Venus a la fourrure (Venera v krznu), Farhadi pa s filmom Le Passe (Preteklost), v katerem je zaigrala Berenice Bejo.

Ameriški režiser Jim Jarmusch je v tekmi za zlato palmo z romantično grozljivko o dveh vampirjih, ki sta zaljubljena že več stoletij, Only Lovers Left Alive (Edina še živeča ljubimca).

Sekcijo Un certain regard (Poseben pogled) bo odprl film Sofie CoppolaThe Bling Ring. V drami, ki temelji na resničnih dogodkih, je zvezdnica iz filmov o Harryju PotterjuEmma Watson upodobila eno od mladih žensk, ki vlamljajo v hiše znanih osebnosti. V sekciji bodo prikazali 18 filmov.

Slovesnosti ob odprtju in zaprtju letošnjega filmskega festivala v Cannesu bo vodila francoska igralka Audrey Tautou, poznana po naslovni vlogi v filmu Amelie.

Mlada slovenska filma garda se bo predstavila na filmskem sejmu

V sklopu 66. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu bo tudi 54. filmski sejem, na katerem bo Slovenski filmski center predstavil slovensko kinematografijo. Na sporedu bodo svetovne premiere filmov Dvojina v režiji Nejca Gazvode, Čefurji rausGorana Vojnovića in celovečerni prvenec Roka BičkaRazredni sovražnik.

V sklopu Short Film Corner, platforme, posvečene kratkim filmom, bosta predstavljena kratka filma Sto psov režiserja Jana Cvitkoviča in Jutro režiserke Sonje Prosenc. Slovenski dan bo 18. maja zaznamovala že tradicionalna predstavitev Grossmannovega festivala filma in vina iz Ljutomera.

STA


Najbolj brano