Za striženje in britje še imajo

Ob za 20 odstotkov nižjem proračunu je položaj kulture zagaten, je opozoril vodja Ustanove Pohorski bataljon Marko Brecelj. Izpostavil je tudi potrebo po “deljubljanizaciji”, saj je nesprejemljivo, da 91 odstotkov denarja za kulturne dejavnosti konča v prestolnici.

Radič in česen nista bila ukradena, je povedal Marko Brecelj Foto: STA
Radič in česen nista bila ukradena, je povedal Marko Brecelj Foto: STA

KOPER > Prav tako je Marko Brecelj izpostavil položaj nevladnih organizacij na področju kulture.

Breclja, kot je dejal na današnji novinarski konferenci pred kulturnim praznikom, ne presenečajo rezi v kulturo, ki so bili glede na izkušnje iz nekaterih drugih držav ob sanaciji bančnega sistema pravzaprav pričakovani, je pa opozoril, da je kar 91 odstotkov vsega razpisnega denarja za kulturo “na brezsramen način” porazdeljenega tako, da je “pod vladavino pozitivnosti” ostal v Ljubljani.

Brecelj je v imenu Ustanove Pohorski bataljon opozoril tudi na vse težji položaj kulturnih delavcev iz nevladnega sektorja, ki so bili pri zadnjih rezih najbolj prikrajšani. Pri tem je navedel primer tajnika KUD France Prešeren iz Ljubljane, ki je po letih dela na tem področju brez zdravstvenega zavarovanja in delovne dobe.

Nevladne kulturne ustanove so si tako prisiljene izposojati denar, pri čemer je Brecelj poudaril, da so morda brez denarja, vendar so manj zgrešena naložba od bank, koprske občine ali Evropske unije. “Imamo še za striženje in britje,” je doda in si z vžigalnikom simbolno zažgal brado.

Brecelj je predstavil tudi pobudo, ki so jo naslovili na predsednico vlade Alenko Bratušek, v kateri svarijo pred “prikabinetenjem” urada za mladino, saj se zavzemajo za večjo samostojnost urada. Poleg tega ne morejo razumeti, da se je premierka odločila zamenjati vodjo urada Petra Debeljaka, ki je bil po Brecljevih besedah najbolj sposoben človek na tem položaju doslej, “z nekim komolčarjem”.

Ob robu performirane novinarske konference, kot so jo poimenovali, na kateri je Brecelj pripravljal “nenakredeni” radič in česen, se je predstavil tudi mladi umetnik Vasja Vidmar, soavtor razstavljenih “stripzidov”.

STA


Najbolj brano