Za konec Tantadruj

Drevi ob 20.30 se bo v Art kinu Odeon s projekcijo televizijskega filma Tantadruj režiserja Tuga Štiglica sklenil retrospektivni filmski niz, ki ga je v sodelovanju z izolskim kinom pripravil Kulturni klub Koper. Po projekciji bodo pripravili pogovor igralcem Aljošo Ternovškom, ki je upodobil naslovnega junaka.

Marija Lojk (desno) v pogovoru z Jasno Čebron  Foto: Ladislav Jelen
Marija Lojk (desno) v pogovoru z Jasno Čebron  Foto: Ladislav Jelen

IZOLA> Morda je naključje, morda ni, vsekakor pa je dejstvo: filmske uslikave Kosmačeve literature sta udejalnila oče in sin - France in Tugo Štiglic. Minule tri torke je Odeonovo platno gostilo podobe, kot jih je na filmski trak ujel starejši Štiglic; celovečerce Na svoji zemlji, Tistega lepega dne in Balado o trobenti in oblaku. Slednjega so na retrospektivi predvajali minuli torek. Kosmač je v literarni predlogi razpršeno dogajanje, ki govori o usodni odločitvi tolminskega kmeta Temnikarja, za film strnil v en sam dan - Božič 1943, režiser pa je pripoved zrežiral v baladno filmsko sliko z mnogimi prizori bele praznine, samote, stiske, kar je odlično izpovedovala Srebotnjakova filmska glasba. Med filmskimi liki je postala vloga Toneta Potokarja že antološka, ob Angelci Hebce, Rudiju Kosmaču pa je nastopila tudi takrat mlada Marija Lojk, gostja minulega retrospektivnega večera.

Režiser ji je, novinki v filmskem svetu, zaupal vlogo Justine, “najsvetlejšega lika v sicer mračnem filmu,” odigrala pa jo je prikupno in sproščeno, in čeprav bo drugo leto minilo petdeset let, se je snemanja in še zlasti soigralca Rudija Kosmača, spominjala izjemno živo in iskrivo.

O drevišnjem filmu Tantadruj (1994) pa bo z Ireno Urbič spregovoril glavni igralec filma Aljoša Ternovšek.

MI


Najbolj brano