Z glasbo rušili predsodke do duševnih bolezni (fotoutrinki)

Na petkovem koncertu za destigmatizacijo depresije - pred petimi leti je nastal na pobudo prminulega psihiatra in suicidologa dr. Andreja Marušiča, zato tudi nosi njegovo ime - občinstvo ni sledilo zgolj glasbenim nastopom, temveč je lahko prisluhnilo tudi besedam, ki so iz različnih ust sporočale isto: “Nobena družba ne more biti zdrava, če ni duševno zdrava.”

Z glasbo iz 80. let je koncert odprla skupina The 80
Z glasbo iz 80. let je koncert odprla skupina The 80's band. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Tole sporočilo, ki ga je Sloveniji in nasploh človeštvu želel vcepiti dr. Andrej Marušič, je pred koprskim občinstvom ponovil tudi njegov brat, minister za zdravje Dorjan Marušič, ki si je zaželel, da bi koncert za destigmatizacijo depresije, ki ga je tudi letos v sodelovanju z društvom DAM in združenjem OZARA pripravila Katja Pišot, postal prireditev nacionalnega pomena.

Koncert, ki ga je v petek obiskalo nekaj sto ljudi, je postregel z različnimi glasbenimi slogi, ki so jih v večer vtkale skupine The 80's Band, Nude, Gappa & Cristian, Su-Shine, Jimmy Joe Band in Toxine, vse skupaj pa je z besedo povezal voditelj Tomaž Klepač.

Občinstvo je za nekaj minut lahko prisluhnilo tudi delčku predavanja Andreja Marušiča, ki je leta 2007 v Cankarjevem domu na duhovit in poljuden način govoril o duševnem zdravju.

“Želim si, da bi nam uspelo to, kar so dosegli na Škotskem. Tam je koncert za destigmatizacijo duševnih motenj prerasel v del lokalne kulture, glasbeniki se z veseljem odzivajo vabilu k sodelovanju, vsako leto pa ob prireditvi izideta tudi cd in dvd,” je po koncertu dejala Katja Pišot.

Društvo DAM in združenje OZARA sta obiskovalcem predstavili tudi knjižno novost Premagovanje anksioznosti za telebane, ki tako kot lani izdani knjigi Depresija za telebane in Bipolarna motnja za telebane na poljuden način odstira tabuje in briše stigmo, ki jo žal še vedno nosijo duševne motnje. ID


Najbolj brano