Ya Hozna bo danes nastopila na Zappanalu

V severnonemškem mestu Bad Doberan domuje Zappanale. Festival, ki bo od danes do sobote, lik in delo Franka Zappe 1940-1993) obujal že 23. leto. Drevi tam igra tudi obalna skupina Ya Hozna, ki so jo pred tremi leti ustanovili, da bi počastili 70. obletnico rojstva tega genialnega nekonvencionalnega glasbenika.

Ya Hozna so Samo Turk (kitara, vokal), Rok Soczka Mandac (kitara, vokal), Boris Holešek (bas), Aleš Bolje (bobni), Žiga Fabbro (saksofon, klaviature, vokal), Robert Turk (vokal, orglice), Alen Grižonič (klaviature) in Tom Hmeljak (vibrafon, tolkala). Foto: Jani Turk
Ya Hozna so Samo Turk (kitara, vokal), Rok Soczka Mandac (kitara, vokal), Boris Holešek (bas), Aleš Bolje (bobni), Žiga Fabbro (saksofon, klaviature, vokal), Robert Turk (vokal, orglice), Alen Grižonič (klaviature) in Tom Hmeljak (vibrafon, tolkala). Foto: Jani Turk

NEMČIJA> Skupina Ya Hozna je nastala leta 2009 pred 70. obletnico rojstva Franka Zappe leta 2010, izluščila pa se je iz znane obalne obalne zasedbe JazzLessNess.

Ya Hozna je tako imenovani tribute band, saj igrajo izključno Zappove skladbe. “Imeli smo namen narediti enkraten projekt, ki pa se je razvlekel, saj, kot vidite, še vedno igramo. Zdaj so nas povabili še na Zappanale, tako da bomo videli, kam nas bodo poti peljale, a najbrž se bomo na koncu vrnili k JazzLessNess in avtorski glasbi,” pojasnjuje Samo Turk, idejni vodja projekta.

Vabilo na festival je prišlo tako, da jih je znanec enega od članov skupine priporočal organizatorju, ki se je ob ogledu nekaj posnetkov na Youtube takoj navdušil. “Zappovo glasbo poleg pestrosti - od moderne klasične glasbe, psihadelične, fusiona, jazza, rocka in zgodnje programirane ter elektronske glasbe z občasnimi izleti v vse ostalo - odlikuje tudi obseg. Približno šestdeset albumov za časa življenja, približno dvajset uradnih izdaj po smrti in nešteti bootlegi so pustili in še vedno širijo njegov pečat v zgodovini glasbe. Poleg tega se je Zappov glasbeni genij odražal v izjemni pestrosti besedil,” je ob rojstvu projekta Ya Hozna zapisal Turk, ki pravi, da so besedila na prvi posluh humorna, a v resnici izjemno družbenokritična: “Zappa je relativiziral vse. Predmet posmeha in kritike so vsi pripadniki in vse pripadnice človeške družbe. Ta pristop je skozi desetletja vedno znova izzival 'zagovornike enakosti', ki niso doumeli, da je njegov način le obratno dokazovanje iste stvari. Oziroma če hočete, niso vsi ljudje enako dobri. Vsi ljudje so enako neumni. Tako geji kot heteroseksualci. Tako črnci kot belci. Tako kristjani kot muslimani, judi in hinduisti. Tako zahodni nekritični potrošnik kakor 'zavedni new-ager'. Does humor belong in music? (op. a naslov Zappove koncertne plošče iz leta 1984 Ali humor sodi v glasbo?) Odgovor je: da, če ga ne izvajajo ljudje brez smisla zanj.”

Član zasedbe je tudi biolog Robert Turk, velik Zappov ljubitelj, ki je njegovo skladbo zapel tudi na projektu Vipsiders. “Njegova glasba je nekonvencionalna, nenavadna, dobra, včasih tudi malce težka za poslušanje. In besedila! Ko jih prebereš, ugotoviš, da so vedno izvirala iz koncepta, razmišljanja, upora. Vedno je nasprotoval vsakršni cenzuri, saj zanj ni bilo tabujev. O vsem je lahko spregovoril in pel. Še danes je marsikatero besedilo in marsikaj, kar je povedal, aktualno,” je prepričan Robert Turk, ki bo skupaj z ostalimi člani nocoj nastopil v Nemčiji, za domače občinstvo pa 17. avgusta v portoroški Kaneli.

MPG


Najbolj brano