Vsi v muzej!

Že kar privadili smo se, da poletje uvede Poletna muzejska noč. Tudi drevi muzeji, galerije in druge kulturne ustanove brezplačno odpirajo svoja vrata.

Utrinek iz lanske muzejske noči Foto: Maja Pertič Gombač
Utrinek iz lanske muzejske noči Foto: Maja Pertič Gombač

SLOVENIJA, PRIMORSKA > Akcija, ki se je porodila leta 2003 na pobudo Mednarodnega grafičnega in likovnega centra in je prerasla meje Ljubljane, danes uradno povezuje 39 krajev in 80 institucij, a dogodkov je še veliko več, kot so jih zabeležili v uradni brošuri.

Tudi na Primorskem bodo brezplačno odprti domala vse galerije in muzeji. Mnogi danes ponujajo brezplačna vodstva po svojih stalnih zbirkah - tako bo denimo v Novi Gorici, Ajdovščini, v Pomorskem muzeju Sergej Mašera, v Parku vojaške zgodovine, po razstavah Obalnih galerij v Kopru in Piranu. Drugi bodo svoje siceršnje vsebine obogatili s posebnimi dogodki: v Tolminskem muzeju bodo med drugim prikazali in ponudili prehrano iz časov punta, v pivškem Parku vojaške zgodovine bodo z Rihardom Bašo prikazali vojaško kuhinjo, v Notranjskem muzeju Postojna pa bodo plesali afriške plese z Mašo Kagao Knez in se učili afriškega bobnanja. V San Simonu v Izoli bo svoja vrata v poletno sezono odprl tamkajšnji arheološki park, kjer bodo med drugim tako otroci kakor odrasli lahko izdelovali rimske mozaike, Park Škocjanske jame pa pri J'kopinovem skednju predstavlja ročno košnjo s koso, tako v praksi kot na filmu.

Nekateri pa bodo dogodek izkoristili za predstavitev novosti: v mladinskem hotelu v Pliskovici bodo odprli razstavo Pastirsko življenje na krasu, v koprski galeriji Loža bodo Obalne galerije odrle razstavo Ane Sluga, v pokrajinskem muzeju pod okriljem bogatega dogodka Renesansa v Kopru odpirajo razstavo Renesansa, v Izoli kar na treh lokacijah odpirajo skupinsko razstavo Iz(s)ola viz(s)ual(e) A.D. 2013, v Piranu, kjer bo večer sklenil koncert Črtomirja Šiškoviča na Tartinijevi violini, pa bosta društvo An bot in Pomorski muzej odprla razstavo Ko spomini oživijo.

S Primorsko je nedvomno povezana tudi otvoritev v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani, kjer bodo odprli razstavo Prekomorci. Razstava, ki je nastala v sodelovanju Pokrajinskega arhiva Koper in ob pomoči Pomorskega muzeja Sergej Mašera, bo ob 17. uri slovesno odprl slovenski predsednik Borut Pahor, nastopil pa bo Moški pevski zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine. MPG


Najbolj brano