Vrhunsko za čim širši krog ušes

S koncertom festivalskega ansambla Il terzo suono se drevi ob 20.30 v piranski cerkvi Sv. Jurija začenja 12. Tartini festival. Mednarodni festival klasične glasbe, ki ga prireja kulturno društvo LIB-ART, bo tudi letos v Piran in Koper pripeljal nekaj vrhunskih, mednarodno uveljavljenih glasbenic in glasbenikov, ki bodo do prihodnje sobote izvedli sedem koncertov.

Tartini festival bo drevi  začel ansambel Il terzo suono Foto: Nada Žgank
Tartini festival bo drevi začel ansambel Il terzo suono Foto: Nada Žgank

PIRAN, KOPER > “Kakor vedno, nam je tudi letos pri izboru gostov osnovno vodilo ponuditi vrhunske koncerte. Letos morda posebej izstopajo zelo zanimivi violinisti, kakršna sta zmagovalka tekmovanja J. Heiftz Lisa Jacobs in koncertni mojster francoskega radijskega orkestra Amaury Coeytaux,” poudarja umetniška vodja festivala in flavtistka Jasna Nadles, sicer članica festivalskega ansambla Il terzo suono, ki nocoj odpira festival in ga sestavljajo člani različnih mednarodnih orkestrov.

“Za nocojšnji koncert smo izbrali nekatere najprepoznavnejše baročne melodije, kakršna sta Albinonijev Adagio in Pachelbelov Canon, torej dela, ki jih poznajo tudi tisti, ki ne zahajajo pogosto na koncerte klasične glasbe. Tako smo baročni program želeli približati čim širšemu krogu obiskovalcev,” pojasnjuje Nadlesova odločitev za drevišnji koncertni program.

Biser, ki občasno oživi

Koprska koncerta sta brezplačna, vstopnice za ostale koncerte so na prodaj po 17 evrov, z izjemo otvoritvenega, za katerega je treba odšteti 19 evrov.

Že jutri se bo v Minoritskem samostanu v Piranu predstavil mladi avstrijski godalni Testore kvartet. V nedeljo bodo v atriju koprske Pretorske palače tradicionalno dobili prostor mladi, letos sta to flavtistka Vita Brenko in klarinetist Miha Kosec, naslednji koncert v Kopru pa bo prihodnji četrtek, ko bo v Pokrajinskem muzeju nastopil violinist Gernot Winischhofer, sloviti solist in profesor na dunajskem konservatoriju, ki ga bo na klavirju spremljal Robert Lehrbaumer.

Poleg torkovega večera z violinistko Liso Jacobs in sobotnega sklepnega koncerta, na katerem bo nastopil koncertni mojster francoskega radijskega orkestra, violinist Amaury Coeytaux ob spremljavi pianista Frederica Lagarda, bo v Minoritskem samostanu v ponedeljek nastopil baročni ansambel Giardino d'Amore, evropski orkester, v katerem igrajo mladi glasbeniki iz Poljske, Italije in Španije; eden izmed njih pa bo zaigral tudi na Tartinijevo violino, ki jo hrani piranski Pomorski muzej. “Že drugo leto bo festival od muzeja dobil na posodo Tartinijevo violino. Pomembno se nam zdi, da violina živi tudi s festivalom, ker gre za biser, ki oživi zgolj takrat, ko kdo igra nanj,” je prepričana sogovornica, ki sicer ugotavlja, da imajo koncerte ljudje radi in je obiskovalcev vedno dovolj.

Brez povezav ne gre

“Nekateri nas zelo podpirajo, denimo Pomorski muzej in hotel Tartini, pa posamezniki, na ravni sodelovanja z inštitucijami, kot je občina, pa je še veliko možnosti za izboljšanje sodelovanja,” pravi Nadlesova o podpori lokalnega okolja festivalu, ki ga sicer finančno podpirajo zlasti Ministrstvo za kulturo, Francoski inštitut in Avstrijski kulturni forum ter več manjših sponzorjev.

“Navkljub krizi in zmanjšanju sredstev stremimo k vrhunskosti, a bi seveda brez osebnih poznanstev in dobrih povezav v svetu klasične glasbe, kakršne sva s programskim vodjem Milanom Vrsajkovom stkala skozi leta igranja, težko prišli do tako uveljavljenih imen,” priznava Nadlesova.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano