Vizionarji konec tedna v Novi Gorici

Med petkom in nedeljo bo v Novi Gorici festival najboljših mladinskih gledaliških, lutkovnih in rock skupin ter interpretov literarnih besedil Vizije 2013. Gre za tradicionalno srečanje skupin iz Slovenije in zamejstva, ob koncu srečanja pa bodo najboljšim podelili nagrade, “vizionarje”.

Ena od lokacij festivala bo tudi SNG Nova Gorica Foto: Leo Caharija
Ena od lokacij festivala bo tudi SNG Nova Gorica Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA> Letošnji festival, ki se mu drugo leto zapored pridružujejo tudi najboljše lutkovne skupine in interpreti literarnih besedil, bo potekal na treh lokacijah - v SNG Nova Gorica, dvorani novogoriške gimnazije ter Kulturnem centru Mostovna. Ogled predstav bo brezplačen, so povedali na današnji novinarski konferenci pred začetkom Vizij 2013.

Selektorji so za zaključno srečanje v Novi Gorici izbrali osem gledaliških, štiri lutkovne, dve literarni in osem rock skupin. “To so najobetavnejše mlade, neodvisne in še neuveljavljene skupine različnih žanrov, ki jim festival Vizije pomaga vstopiti v širši gledališki, lutkovni in glasbeni svet,” je dejal direktor festivala Matjaž Šmalc.

Dobitniki vizionarja za najboljšo gledališko in lutkovno predstavo se bodo lahko brezplačno udeležili različnih poletnih gledaliških in lutkovnih delavnic, najboljša gledališka predstava v celoti pa bo uvrščena še v spremljevalni program 52. Linhartovega srečanja, ki bo konec septembra potekal v Postojni. Najboljši rock skupini bo sklad omogočil snemanje glasbenega videospota, ki ga bodo zrežirali in posneli študenti Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici.

Vsi udeleženci festivala se bodo lahko udeležili tudi brezplačnih gledaliških delavnic ter okrogle mize o predstavah festivala, ki jo bo vodila dramaturginja in kritičarka Ana Perne.

Festival bodo odprli ob 18. uri v SNG Nova Gorica s predstavo spremljevalnega programa Psiha J. B. P Moliera Gledališke šole I. gimnazije Maribor. Uvodna predstava festivala bo Pojma nimamBlaža Valiča v izvedbi Kulturnega društva Svoboda iz Deskel.

STA


Najbolj brano