Vitez Evropskega pesniškega turnirja postal Franci Novak

Na drugem Evropskem pesniškem turnirju v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor je strokovno žirijo najbolj prepričala pesem Ljudje kot rastline slovenskega pesnika Francija Novaka, ki je postal vitez letošnjega turnirja.

Na  Evropskem pesniškem turnirju v  Mariboru je strokovno žirijo najbolj prepričala pesem Ljudje kot rastline slovenskega pesnika Francija Novaka, ki je postal vitez letošnjega turnirja
Na Evropskem pesniškem turnirju v Mariboru je strokovno žirijo najbolj prepričala pesem Ljudje kot rastline slovenskega pesnika Francija Novaka, ki je postal vitez letošnjega turnirja 

MARIBOR> Zmagovalka po izboru občinstva pa je postala italijanska pesnica Daniela Raimondi s pesmijo Portret.

Mariborska Založba Pivec je v okviru programa Evropske prestolnice kulture izvedla drugi Evropski pesniški turnir, na katerem so se pomerili zmagovalci nacionalnih izborov za najboljšo neobjavljeno pesem v tekočem letu v Avstriji, Bosni in Hercegovini, Hrvaški, Madžarski, Italiji, Slovaški in Sloveniji.

Za naziv vitez Evropskega pesniškega turnirja 2012 so se potegovali Reinhard Lechner iz Avstrije, Tatjana Bijelić iz Bosne in Hercegovine, Martina Vidaić s Hrvaške, Daniela Raimondi iz Italije, Tamas Kadebo z Madžarske, Miroslava Abelova s Slovaške in Franci Novak iz Slovenije.

Kot so sporočili organizatorji, se je v soboto po pozdravu pobudnice turnirja Zore A. Jurič in nagovoru podpredsednika Društva slovenskih pisateljev Iva Svetine predstavilo vseh sedem finalistov. Avtorji so svoje pesmi brali v svojih jezikih, prevodi pesmi pa so bili projicirani na platno. Prireditev je z glasbo popestrila skupina Katalena.

Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Portret (Ritratto) italijanske pesnice Daniele Raimondi. Mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali Ferida Duraković (Bosna in Hercegovina/Slovenija), Erika Vouk (Slovenija) in lanskoletni zmagovalec Gyözö Ferencz, je naziv vitez Evropskega pesniškega turnirja 2012 podelila slovenskemu pesniku Franciju Novaku za pesem Ljudje kot rastline.

Zmagovalni pesnik je v trajno last prejel kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva, ki mu jo je podelil Svetina, in denarno nagrado v višini 1000 evrov, ki mu jo je podelila direktorica Založbe Pivec Milena Pivec. Vseh sedem finalnih pesmi vključno s prevodi v vse jezike sodelujočih držav in angleščino so pri Založbi Pivec izdali v zborniku, ki ga je brezplačno prejelo v dar občinstvo na finalu, dostopen pa bo tudi v vseh sodelujočih državah.

Evropski pesniški turnir 2012 pa še ni končan, letos je namreč sestavljen iz treh dogodkov. Prvi revialni turnir v Zalaegerszegu je bil 15. novembra, po sobotni podelitvi viteškega naziva v Mariboru pa bo tretji dogodek 15. decembra v Sarajevu.

STA


Najbolj brano