Vileniški kristal za Tanjo Maljarčuk

Na gradu Štanjel, kjer se je z literarno matinejo začel zaključni dan Vilenice, so že tradicionalno podelili kristal vilenice. Letošnja dobitnica kristala, ukrajinska pisateljica, ki zadnja tri leta ustvarja na Dunaju, Tanja Maljarčuk, po besedah predsednice žirije Dani Gill bralca z odločnim in živahnim glasom takoj popelje v srce svoje zgodbe.

Vileniški kristal je prejela Tanja  Maljarčuk (desno) Foto: Bogdan Macarol
Vileniški kristal je prejela Tanja Maljarčuk (desno) Foto: Bogdan Macarol

ŠTANJEL > Mednarodno žirijo, ki je dobitnico nagrade izbrala med 17 avtorji, ki so se predstavili v zborniku in na literarnih branjih, je Tanja Maljarčuk prepričala s kratko zgodbo Ženska in njena riba.

Kot so v utemeljitvi zapisali žiranti, je bila odločitev soglasna, zgodba Maljarčukove pa tradicionalno tematiko - konec razmerja - poda na izjemno svež in izviren način. “Izrazitost glasu Maljarčukove nas je prepričala, da gre za izjemno nadarjeno pisateljico,” so pojasnili.

Maljarčukova se je leta 1983 rodila v Ivano-Frankivsku v Ukrajini, do sedaj pa je objavila tri zbirke kratke proze in dva romana. Njena zgodba Jaz in moja sveta krava je bila lani objavljena v antologiji “Best European Fiction 2013”. Sodelovala je na različnih mednarodnih festivalih po Evropi.

Dobitnica kristala vilenica je prejela statueto, delo akademskega slikarja Petra Abrama, in hkrati dobila priložnost, da nastopi na uglednem festivalu Cuirt v irskem Galwayu.

Na literarni matineji v Štanjelu so poprej poleg Maljarčukove nastopili še Katharina Hacker iz Nemčije, Tone Kuntner, Michel Layaz iz Švice, Slovak Martin Solotruk ter Vladimir Kopicl iz Srbije. S svojimi pesmimi pa so se predstavile tudi nagrajenke 13. mlade vilenice Ajda Furlan, Jerneja Rupnik in Eva Salopek.

Podelitev kristala uvaja zadnji dan 28. mednarodnega festivala, ki se bo proti večeru zaključil s slovesnostjo ob podelitvi velike vileniške nagrade letošnji lavreatki Olgi Tokarczuk iz Poljske v jami Vilenica.

Lani je kristal prejel bolgarski pesnik Rumen Leonidov.

STA


Najbolj brano