Vikend za bigbandovski jazz

Marezige bodo danes in jutri že osmo leto zapored prizorišče največjega srečanja big bandov v Srednji Evropi. Na mednarodnem festivalu Marezijazz se bo v dveh dneh predstavilo 15 zasedb in več kot 300 glasbenikov. V drugo vabi tudi glasbena delavnica Zgrabi zvok.

Lani se je na Marezijazzu predstavil Big band RTV Slovenija  Foto: Maja Pertič Gombač
Lani se je na Marezijazzu predstavil Big band RTV Slovenija  Foto: Maja Pertič Gombač

MAREZIGE> Marežgansko mladinsko društvo in Zveza big bandov Slovenije v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti tradicionalno srečanje prireja že osmič, pri čemer, kot poudarjajo prireditelji, želijo ostati zvesti prvotnemu namenu festivala: “Domačinom in drugim obiskovalcem želimo ponuditi kakovosten glasbeni vikend z izvrstnimi izvajalci, priznanimi tako doma kot v tujini. Z že tradicionalnim poletnim dogodkom v slovenski Istri stremimo k temu, da bi prireditev pripomogla k večji poslušanosti bigbandovske glasbe pri nas.”

Danes bodo s pričetkom ob 19. uri v Marezigah nastopili Big band Krško, Big band Nova, Big band Vrhnika, Oto Pestner & Jazz Club Gajo quartet, Big band Slovenske vojske, Big band Dom, Akademik Band iz Rusije, Big band Cerknica - BBC in Ya Hozna, jutri pa še Jazz punt big band, Big Band VOX Velenje, Salty tails iz Hrvaške, Big band Hrošči, Prague conservatory Jazz Orchestra iz Češke in Areia.

Srečanje pa je namenjeno tudi predstavitvi raznovrstnih repertoarjev, ki marsikdaj postrežejo z zanimivimi biseri in nepričakovanimi priredbami, ter izmenjavi izkušenj in znanja med bigbandovskimi sestavi. Kot poudarja Jure Drobnjak, predsednik Marežganskega mladinskega društva in član organizacijskega odbora, so poleg slovenskih zasedb, med katerimi so tudi Oto Pestner in Jazz club Gajo Quartet ter Big band Slovenske vojske,na programu tudi orkestri iz Rusije, Češke in Hrvaške. “Kriza je seveda prizadela sredstva festivala, vendar se po zaslugi prostovoljnega angažiranja in dela organizatorjev ne pozna na kakovosti izvedbe,” je prepričan Drobnjak.

Da je festival nekaj unikatnega, zatrjuje tudi Denis Beganović - Kiki, novi umetniški vodja domačega Big banda Hrošči: “Marezijazz je iz leta v leto vse močnejši, vse bolj obiskan. A ne obiskujejo ga zgolj domačini, temveč se ga udeležujejo tudi glasbeniki in poslušalci iz vse Slovenije, v zadnjih letih pa tudi iz tujine, kar potrjuje, da so taki dogodki zelo dobrodošli ter da je organizacijska ekipa pri svojem delu zelo uspešna, kar nas zelo veseli. Ker je festival nekaj posebnega tudi v mednarodnem merilu, je tudi odlična promocija za Slovenijo.” Big band Hrošči so po njegovih besedah za letošnji nastop na Marezijazzu pripravili zelo intenziven program: “Širši javnosti bomo predstavili skladbo Weekend in Sarajevo, ki sem jo za Hrošče napisal v začetku leta, v programu pa imamo še nekaj zelo znanih skladb, za katere sem napisal nove aranžmaje, ki se med seboj precej razlikujejo. Občinstvo čaka kar eksploziven nastop.” MPG


Najbolj brano