Velika želja po muziciranju

V torek se je z zaključnim koncertom mentorjev in gosti 4saxess v amfiteatru na gradu Kromberk sklenilo letošnje Mednarodno srečanje saksofonistov. Tečaj so v Kulturnem domu Nova Gorica ob sodelovanju Glasbene šole Nova Gorica, ki je ponudila svoje prostore za vadbo, pripravili že šestnajstič.

16. mednarodnega srečanja saksofonistov se je udeležilo 50 nadobudnih glasbenikov iz Slovenije in tujine Foto: Atelje Pavšič-Zavadlav
16. mednarodnega srečanja saksofonistov se je udeležilo 50 nadobudnih glasbenikov iz Slovenije in tujine Foto: Atelje Pavšič-Zavadlav

NOVA GORICA> Šole se je udeležilo 50 nadebudnih glasbenikov iz različnih držav, največ seveda iz Slovenije, njihov popoldanski nastop (nekakšna uvertura večerne prireditve) v veliki dvorani kulturnega doma pa je lepo nanizal zvočne možnosti, ki jih mladi lahko izvabijo iz plemenitega pihala.

Profesorska ekipa je bila tudi tokrat zelo močna. Tečajnike je poučevalo pet priznanih profesorjev, mojstrov saksofona: Matjaž Drevenšek (Slovenija), Phillipe Geiss (Francija), Jean-Denis Michat (Francija), Nicolas Prost (Francija) in Gordan Tudor (Hrvaška). Predvsem francoski mentorji so udeležencem posredovali svoje znanje iz t. i. nove francoske šole saksofona, ki temelji na dolgoletni tradiciji poučevanja tega inštrumenta na njihovih mednarodno uglednih konservatorijih. Vsak udeleženec je imel poleg skupinskega dela v različnih komornih sestavih na razpolago največ pet mojstrskih tečajev in sicer z vsemi profesorji ali posamezne individualne mojstrske tečaje pri izbranem profesorju.

Za zaključek šole, kot že rečeno, so v popoldanskem času najprej nastopili nekateri učenci. Če smo prav razumeli, so nastopali samo tisti, ki so želeli pred občinstvom preveriti svoja nova znanja. Zvrstilo se jih je deset, vsi pa so izkazali precejšnjo mero suverenosti in želje po muziciranju v živo.

Prvi je skladbo Maksa StrmčnikaRecitativ in arija, občuteno izvedel Nace Kogoj, v nadaljevanju pa so nastopili še Ivan Trajanoski, Ajda Antolovič, Jure Knez, Domen Koren, Janina Lorenci, Jasna Kolar, Aleksandar Šarović, Clarisse Gouard in kot zadnji Milan Savić.

Vsem je skupna izjemno velika želja po igranju, nekateri pa se že bližajo tudi mojstrskim veščinam. Predvsem v smislu virtuoznosti in točnosti izvedbe.

Tudi ob tem nastopu smo lahko prepoznavali izjemno visoko raven tečaja, ki postaja z leta v leto bolj odmeven in širše zanimiv. V vseh pogledih je izstopala Janina Lorenci, ki je skladbo Maï, katere avtor je japonski skladatelj Ryo Noda, izvedla izvrstno, zelo subtilno, čuteče in v izjemno prefinjenem dinamičnem loku.

Večerni koncert profesorjev in znamenitih gostov ansambla 4 saxess v amfiteatru gradu Kromberk je bil samo pika na i celotnemu dogajanju in druženju mladih ustvarjalcev, ki je v Novi Gorici potekalo sedem dni, v udeležencih pa je zagotovo zarisalo trajne sledi v smislu novih znanj, prijateljstev in glasbenih izkušenj.

JOŽE ŠTUCIN


Najbolj brano