Velika imena kljub vitkejšemu programu beneške Mostre

V Rimu so danes predstavili program 69. mednarodnega filmskega festivala v Benetkah. Letošnja izdaja, ki bo od 29. avgusta do 8. septembra, bo nekoliko vitkejša, saj je v konkurenci za zlatega leva manj filmov kot lani. V osrednjem programu jih bo tekmovalo 18.

Ameriški režiser Malick bo leto dni po tem, ko je v Cannesu prejel zlato palmo za Drevo življenja, v Benetkah predstavil svoj novi film To the Wonder (Čudežu)
Ameriški režiser Malick bo leto dni po tem, ko je v Cannesu prejel zlato palmo za Drevo življenja, v Benetkah predstavil svoj novi film To the Wonder (Čudežu) 

BENETKE> Direktor filmskega festivala Alberto Barbera je na novinarski konferenci razkril naslove 17 filmov, med njihovimi avtorji so priznana režijska imena, kot so Terrence Malick, Brian De Palma, Takeši Kitano in Marco Bellochio. Kasneje pa bo znan še naslov filma presenečenja, 18. filma, ki se bo prav tako potegoval za glavno nagrado.

Malick v Benetke prihaja z ljubezensko zgodbo

Ameriški režiser Malick bo leto dni po tem, ko je v Cannesu prejel zlato palmo za Drevo življenja, v Benetkah predstavil svoj novi film To the Wonder (Čudežu), ljubezensko zgodbo z Benom Affleckom in Rachel McAdams v glavnih vlogah. Njegov rojak De Palma bo tekmoval z nemško-francosko produkcijo Passion (Strast), v katerem prav tako ni šlo brez McAdamsove.

Japonski mojster Kitano bo zastopan s filmom Outrage Beyond (Izgred), italijanski režiser Bellochio, lanski dobitnik zlatega leva za življenjsko delo, pa s filmom La bella addormentata (Trnuljčica), ki je v Italiji sprožil polemike še pred uradno predstavitvijo.

V tekmi za zlatega leva so med drugim še Francoz Olivier Assayas s filmom Apres Mai (Nekaj je v zraku), Peter Brosens in Jessica Woodworth s filmom La cinquieme saiso" (Peti letni čas), Daniele Cipri s filmom E stato il figlio (Sin je bil), Harmony Korine s filmom Spring Breakers (Počitnice) in Francesca Comencini s filmom Un giorno speciale (Poseben dan).

Robert Redfors se bo predstavil s političnim trilerjem

Velika imena bodo tudi zunaj glavnega tekmovalnega programa. Robert Redford bo prikazal svoj politični triler The Company You Keep(Tvoja družba), v katerem so zaigrali še Susan Sarandon, Julie Christie, Nick Nolte, Chris Cooper in Richard Jenkins. Sam je v njem upodobil nekdanjega člana radikalne organizacije Weather Underground.

Festival bo 29. avgusta odprla indijska režiserka Mira Nair s političnim trilerjem The Reluctant Fundamentalist (Ugovor vesti nekega fundamentalista), nastalim po romanu Mohsina Hamida. Zlatega leva za življenjsko delo bo prejel italijanski režiser Francesco Rosi.

Žiriji festivala bo predsedoval ameriški režiser in producent Michael Mann, v njej pa bodo še francoska igralka Laetitia Casta, francosko-švicarska režiserka Ursula Meier, vsestranski filmski ustvarjalci Matteo Garrone, Ari Folman in Pablo Trapero ter producent Peter Ho-Sun Chan.

STA


Najbolj brano