Veličasten spomin na temen čas

In memoriam 1914-2014 je ogromen projekt logaškega simfoničnega orkestra Cantabile, pevcev iz Logatca, Rovt in Podnanosa s skoraj 200 nastopajočimi. Danes se bodo z glasbo in pesmijo v cerkvi sv. Ane, skupaj s številnimi domačimi soorganizatorji in nastopajočimi, poklonili spominu na prvo vojno.

Cerkev sv. Ane, med prvo vojno bolnišnica (iz fototeke Mestnega muzeja) bo danes gostila In memoriam 1914-2014 Foto: Mm
Cerkev sv. Ane, med prvo vojno bolnišnica (iz fototeke Mestnega muzeja) bo danes gostila In memoriam 1914-2014 Foto: Mm

CERKNO > Cerkev sv. Ane, ki je bila v zaledju soške fronte bolnišnica, bo jutri gostila spominski glasbeni večer In memoriam 1914-2014. Gre za enega največjih projektov, ki bo gostoval v Cerknem in so se mu dejavno pridružila številna krajevna društva in osnovnošolci.

Dogodek, ki ga sodobno Cerkno še ne pomni

Spomin na prvo svetovno je drugi tovrstni projekt logaškega simfoničnega orkestra Cantabile pod vodstvom Marjana Grdadolnika. Čeprav tokrat glasbo Šostakoviča, Albinionija, Gallusa in sodobnika Gjeila izvaja le njegov godalni del, bo v cerkvi skupaj s pevci zborov iz Logatca, Podnanosa in Rovt in člani domačega KUD nastopilo skoraj dvesto ljudi. Ogromen organizacijski zalogaj je tudi edini razlog, da sicer vroče zaželeni projekt lahko postavijo v le redke cerkve na Slovenskem in v sodelovanju z domačini. Doslej so gostovali v Logu pri Vipavi in Ljubljani.

Koncert so sorganizatorji - idrijska družba ABC - pospremili z dvanajst stranskim spremnim listom, ki poleg predstavitve sodelujočih in skladateljev, prinaša zanimiva pričevanja o Cerkljanski med prvo svetovno vojno. Dopolnjuje ga fotografsko gradivo iz fototeke domačega muzeja.

Pričevanja so zbrali osnovnošolci

Režiser prireditve (ta bo danes ob 18. uri) je ravnatelj osnovne šole Cerkno Milan Koželj, “njegovi” učenci pa se že vse leto seznanjajo z razsežnostmi prve vojne.

Med najbolj zanimive sodi mednarodni projekt, v katerem so učenci nemškega jezika s sovrstniki iz francoskega alzaškega Drulingena in poljskega Gorzowa Wielkopolskega preučevali fronte v teh krajih. Na področju Galicije (Poljske) je namreč tedaj za vedno ostalo veliko cerkljanskih mož in soška fronta je vzela obilo življenj Poljakov. Tudi učenci, ki so preučevali slednjo, zagotavljajo, da je bilo njihovo delo zanimivo in oni, ki so skupaj z muzejskimi delavci s pomočjo pričevanj zaokrožili podobo Cerkljanske med prvo svetovno vojno prav tako.

Z izseki teh zgodb bodo obogatili tudi jutrišnji In memoriam. Člani KUD Cerkno jih bodo prebirali in odigrali v izvirnih oblačilih tega časa iz idrijskega vojnega muzeja Slavka Moravca.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano