Večerni postanek z godci in zborom

Avtomobili so v 80. letih nastopali po jugoslovanskih koncertnih prizoriščih, desetletje kasneje igrali v mrzlih dvoranah širom Slovenije, kasneje okusili marsikateri festivalski oder, minulo soboto pa so koncertirali v koprskem gledališču.

Argentina po istrsko: Gorast Radojević (bajs) ter violinista  Rok Kleva Ivančič in Dario Marušić so zaigrali uspešnico z albuma Skozi leta     Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Argentina po istrsko: Gorast Radojević (bajs) ter violinista Rok Kleva Ivančič in Dario Marušić so zaigrali uspešnico z albuma Skozi leta  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Po petih letih so se v Koper vrnili v družbi gostov - Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija ter istrskih godcev Daria Marušića, Roka Kleva Ivančiča in Gorasta Radojeviča.

V treh desetletjih je zasedba, ki sta jo ustanovila Mirko in Marko Vuksanovič, izdala ducat plošč. Pozna pomlad je najnovejša - izšla je oktobra lani - in o njej lahko preberemo, da je precej trša od prejšnjih, zrela, predvsem pa rockovska. In vse našteto Avtomobili v 31. letu svojega delovanja tudi so. Vendar ne zgolj in samo to: v njihovem glasbenem ozvezdju še vedno mrgoli nešteto drobcev - od zadržane novovalovske melanholije do neposrednih dotikov funka. Predvsem pa so zasedba, ki je v svojem glasbenem izrazu in zvenu premišljena, iskrena in zvesta sebi. Čeprav bo morda slišati nekoliko paradoksalno, lahko razlog za njihovo dolgo glasbeno kilometrino iščemo prav v tem, da se niso podrejali trendom, niso hlepeli po medijski izpostavljenosti: delali so muziko in ostali samosvoji.

Gledališka dvorana za rock oziroma pop bend (tako največkrat opredeljujejo Avtomobile) zagotovo ni naravni habitat, vendar - ob kakovostni glasbi in prav takih besedilih človek brez težav obsedi. In posluša. In prav s skladbo Poslušaj (z albuma Pozna pomlad) so Avtomobili začeli sobotno druženje s koprskim, žal ne ravno številčnim, občinstvom. V naslednjih dveh urah so se uspešnicam Drugačno, nebo, Ona nosi uniformu, Sama, Navaden dan, Enkrat v življenju, Gospodar, Gorica, Prljavi jezik, Ljubezen ne stanuje tu, Skozi leta ... pridružile še tri skladbe z nove plošče - Bar pozabe, Kaj si hotel in Netopir. In čeprav je kakšen skeptik ob napovedi sobotnih gostov nekoliko dvignil obrv in se popraskal za ušesom mrmrajoč, da gre za milo rečeno nenavadno glasbeno kombinacijo, je že nastop istrskih godcev pomisleke pregnal. Ladja spomina je tokrat pristala med strunami bajsa (Gorast Radojević) in violin (Rok Kleva Ivančič in Dario Marušić) in Argentina je zazvenela otožno oddaljeno, a obenem polnokrvno in strastno. Na ploščah Mraz (1992) in Skozi leta (1994) je zvok Avtomobilov izjemno bogat - veliko je tudi spremljevalnih vokalov, zato pravzaprav ne preseneča, da so fantje komade, ki so jih izvedli skupaj z APZ UP, izbrali prav z omenjenih albumov. Jutra bodo ista so tako skoraj dvajset let po izidu prvič zazvenela v živo, Mraz je veličastno združil zbor in skupino, pevci in pevke pod vodstvom Ambroža Čopija pa so še okrepili baladnosti in melanholičnost skladbe Cene rastejo (Krenimo, 1987).

Za sobotni koncert Avtomobilov v Gledališču Koper lahko upravičeno zapišemo, da je bil enkraten: tako dobesedno (za zdaj ne kaže, da bi nastop v tej zasedbi ponovili) kot v presežnem pomenu te besede. Fantje so namreč pokazali, da so v zavidljivo dobri formi, še vedno se odlikujejo v mojstrskih aranžmajih in izvedbi. In čeprav nemalokrat krivično obvelja, da so Avtomobili bend bratov Vuksanovič, je (tudi) tokratni nastop pokazal, da to ne drži. Kitarist Boštjan Andrejc - Bushy, bobnar David Morgan in basist David Šuligoj, klaviaturist in avtor glasbe Mirko Vuksanovič ter pevec Marko Vuksanovič, ki piše besedila, na odru dihajo kot eno, perfekcionistično pilijo detajle in obenem puščajo dovolj prostora, da lahko huškne v skladbe drznost in igrivost improvizacije.

“Pogum se je postaral skupaj z nami,” med drugim pojejo v pesmi Mraz. A sodeč po slišanem, jim ne gre verjeti ...

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano