Večer idrijskega “Valvasorja”

Prešerno veselim kulturnim dnem se idrijska knjižnica in muzej poklanjata z literarnim in razstavnim maratonom. V bogati beri je posebno mesto pripadlo domačemu zgodovinarju Janezu Kavčiču in njegovi pravkar izdani knjigi o genialnemu Jožefu Mraku in njegovemu razsvetljenemu času 18. stoletja.

Janez Kavčič
Janez Kavčič 

IDRIJA> Literarni maraton se je začel v soboto s predstavitvijo romana Gorana VojnovićaJugoslavija, moja dežela in pogovorom z njim, predsinočnjim se je v Mestni galeriji, ki je pokala po šivih, nadaljeval s predstavitvijo monografije izpod peresa domačega zgodovinarja Janeza Kavčiča. Ta se je v imenitni knjigi, ki jo je izdala Založba Bogataj, posvetil idrijskemu politehniku in umetniku Jožefu Mraku in njegovemu 18. stoletju. Knjižnica je večer upravičeno umestila v središče praznovanja veselega dne kulture.

Jožef Mrak (1709 -1786) je bil kartograf, jamomerec, učitelj, načrtovalec in graditelj (med drugim slovenskih piramid - klavž), slikar in sopotnik za razsvetljeno Idrijo najpomembnejših znanstvenikov - Steinberga, Scopolija in Hacqueta. Je večni Idrijčan, ki mu v knjigi Sandija SitarjaSto slovenskih znanstvenikov pripada 29. mesto, kot je poudarila direktorica knjižnice Milanka Trušnovec. Oziroma je genialni mož rudarskega porekla, kot je v je v uvodu dejala recenzentka knjige Ivica Kavčič in se Kavčiču zahvalila za širokopotezno osvetlitev Mrakovega življenja, dela in časa.

Vsaj tako kot Mrakov, je bil to Kavčičev večer. V prebiranje monografije na 160 straneh je iskrivo napotil skozi razlago izbranih fotografij, risb, slik in načrtov (kar 220 jih dopolnjuje knjigo) in se kot umetnostni zgodovinar posvetil Mrakovim freskam, ki krasijo spodnjeidrijsko cerkev. Kot filatelist je utemeljil, zakaj je Mrak pred dvema letoma dobil svojo poštno znamko in se nazadnje s pr'farskim oktetom kot pevec - solist zahvalil množici, ki je med domoznance pospremila njegovo knjigo. Če Mraka mnogi poibmenujejo za idrijskega Leonarda da Vincija, je Kavčič idrijski Valvasor, se je njemu poklonil Tomaž Pavšič.

V nadaljevanju literarnega maratona bralci lahko posežejo po Kavčičevihmonografijah posvečenih slavni idrijski preteklosti. Drevi se tako z mestnim muzejem lahko odpravijo na razstavni maraton z uvodno predstavitvijo idrijskega slikarja Jurija Pfeiferja. Nadaljevanje bo v petek, ko bo v cerkljanskem muzeju (ob 18. uri) 16 domačih fotografov razstavilo svoje najlepše pozimi posnete fotografije, v idrijski knjižnici pa bo sklepna prireditev letošnje akcije Primorci beremo. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano