V središču letošnjega Foruma Tomizza hoja po rampi

Tema letošnjega Foruma Tomizza, ki je posvečen pisatelju Fulviu Tomizzi in katerega namen je spodbujanje dialoga v obmejnem prostoru, je hoja po rampi.

Tema letošnjega Foruma Tomizza, ki je posvečen pisatelju Fulviu Tomizzi in katerega namen je spodbujanje dialoga v obmejnem prostoru, je hoja po rampi Foto: STA
Tema letošnjega Foruma Tomizza, ki je posvečen pisatelju Fulviu Tomizzi in katerega namen je spodbujanje dialoga v obmejnem prostoru, je hoja po rampi Foto: STA

KOPER > Tako bo 19 pisateljev, znanstvenikov in družboslovcev med Koprom, Trstom in Umagom v prihodnjih dneh razpravljalo o hoji po dobesednih in figurativnih rampah in preprekah.

Letos mineva 15 let od smrti Fulvia Tomizze, čigar življenje se je v veliki meri odvilo prav med rodno Materado v hrvaški Istri in Trstom, med pisateljevimi biografskimi in kulturološkimi žarišči pa je bil tudi Koper.

Za uvod v forum, ki po mnenju skrbnice njegovega koprskega dela Irene Urbič predstavlja iskro, ki vztrajno preskakuje mejo, bodo že drevi v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja v Kopru odprli razstavo Forum Tomizza in Lapis Histriae, v torek pa se bo v palači Gravisi s ciklusom risb Strašni čas, ki jo je navdihnila prva svetovna vojna, predstavila tržaška slikarka Adriana Rigonat.

Petnajsta izvedba Foruma Tomizza bo med sredo in soboto potekala na različnih prizoriščih Hrvaške, Slovenije in Italije. Koper bo forum gostil v četrtek, poleg simpozija na temo Hoja po rampi pa pripravljajo še predstavitev antologije sodobne manjšinske in izseljenske književnosti v Sloveniji z naslovom Iz jezika v jezik, druženje s pesnico Ferido Duraković in koncert Artistra. Na Titovem trgu bodo predstavili zgibanko Koper v pogledu Fulvia Tomizze, s čimer se po Umagu in Trstu pisatelju poklanja tudi Koper. V zgibanki predstavljajo osem korakov po Tomizzovem Kopru.

Zmagovalca letošnjega mednarodnega literarnega natečaja Lapis Histriae na temo letošnjega foruma bodo v petek razglasili v Umagu. Prejeli so 173 kratkih zgodb avtorjev iz Hrvaške, Slovenije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Italije, Madžarske, Španije in Nemčije.

STA


Najbolj brano