V spomin na Silvana Kerševana

Slovenski center za glasbeno vzgojo (SCGV) Emil Komel iz Gorice letos obeležuje 60 let uspešnega delovanja. Okrogli jubilej pa bodo v petek obeležili z jubilejnim koncertom Silvanu z ljubeznijo, posvečenim Silvanu Kerševanu (1941-2012), ki je vrsto let vodil goriški center za glasbeno vzgojo.

 ... in  mladi pevci Foto: Arhiv Scgv Emil Komel
... in mladi pevci Foto: Arhiv Scgv Emil Komel

GORICA > V SCGV Emil Komel imajo glasbo v mislih že 60 let in s tem geslom bodo letos pripravili več prireditev in drugih dejavnosti, povezanih s 60-letnico delovanja centra. Izdali bodo tudi zbornik o delu v zadnjih desetih letih s posnetki najuspešnejših učencev.

Tradicija rodila virtuoze

“Že šest desetletij se v Gorici razvija dejavnost šole, ki živi v sozvočju s časom in z goriškim prostorom. SCGV Emil Komel je osrednja glasbena inštitucija v Goriški pokrajini tako po številu gojencev kot po svoji velikosti in dosežkih,” je pojasnila predsednica Mara Černic.

Korenine glasbenega šolanja v Gorici segajo v leto 1901, ko je bilo ustanovljeno Pevsko in glasbeno društvo. Delovalo je v prostorih Trgovskega doma. SCGV Emil Komel pa se je razvil iz goriške orglarske šole, ustanovljene leta 1953, z delovanjem pa je začel januarja naslednje leto. Glavni pobudnik in mentor šole je bil glasbenik in duhovnik Mirko Filej, pridružil pa se mu je tudi tedaj že upokojeni profesor Emil Komel, po katerem so šolo poimenovali leta 1988.

“Razvejano šolsko središče danes obiskuje več kot 350 učencev iz Gorice in Nove Gorice ter okolice, letos pa pouk poteka tudi na podružnicah v Devinu, Doberdobu, Mirnu in na Plešivem,” ilustrira Mara Černic. “Delujemo s ciljem glasbenega izobraževanja za otroke in mladino od 5. pa do 14. leta starosti. Nekateri izmed njih se razvijejo v vrhunske glasbene mojstre in glasbo izberejo za svojo profesionalno pot.”

Mozaik glasbenih doživetij

Osrednja slovesnost ob 60. obletnici šole bo prikazala raznolikost pedagoške in umetniške ponudbe šole. “Odvijala se bo na treh prizoriščih našega centra, in sicer v avli, na odru in v telovadnici,” je razložila ravnateljica Alessandra Schettino. “Najprej se bodo zvoki harf prepletli s plesnimi koraki baletnikov mentoric Tatiane Donis in Mirjam Špacapan. Sledila bosta orkestra mladih glasbenikov s točkami, ki so jih pripravili pod mentorstvom profesorjev Noemi Cristiani in Luigija Pistoreja. Orkester starejših izvajalcev pa bo ob tej priložnosti počastil znamenitega mojstra in našega dolgoletnega ravnatelja Silvana Kerševana.”

Da bi petkov jubilejni koncert, ki se bo začel ob 20. uri v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici, zaobjel čim več oblik solističnega, zborovskega in komornega izvajanja, bodo na sporedu še nastopi mezzosopranistke Martine Kocina, mladinskega zbora Emil Komel, ki ga vodi David Bandelj, otroškega zbora Veseljaki pod vodstvom Lucije Lavrenčič, in pianistov iz razreda Sijavuša Gadžijeva.

“Večer bodo popestrila razna presenečenja z glasbenim predznakom, podelili pa bomo tudi štipendije sklada Silvan Kerševan za obetavne učence,” dodaja ravnateljica. V veži bo na ogled fotografska razstava z utrinki delovanja centra na sedežu v Gorici in v podružnicah.

Po uradnem delu jubilejnega koncerta bo za družabni del v spremstvu sodobnejše glasbe poskrbela jam session skupina Komel Contemporary Jazz Ensemble, ki deluje pod mentorstvom Jana Sturialeja.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano