V sozvočju s tretjim tisočletjem

Tudi letos, že 9. leto zapored, bo v Marezigah pod okriljem tamkajšnjega mladinskega društva in Big banda Hrošči zaživel MareziJazz - največji srednjeevropski bigbandovski festival. Big bandi pa že lep čas ne igrajo zgolj jazzovskih standardov in swinga, temveč bo tudi letos na odru slišati marsikaj - celo ska.

Marezijazz je tako priložnost za izmenjavo izkušenj med glasbeniki kakor za poslušanje raznovrstnih  big bandovskih glasbenih programov Foto: Maja Pertič Gombač
Marezijazz je tako priložnost za izmenjavo izkušenj med glasbeniki kakor za poslušanje raznovrstnih big bandovskih glasbenih programov Foto: Maja Pertič Gombač

MAREZIGE > Festival big bandov ostaja srečanje in koncertna predstavitev orkestrov, vendar bo letos nastopajočih manj. “V petek bomo imeli pet, v soboto pa šest big bandov, kar je še vedno precej, a smo želeli orkestrom ponuditi nekoliko več časa za predstavitev repertoarja, saj ga nenazadnje pripravljajo vse leto. Poslej bomo poskrbeli, da se bodo slovenski big bandi morebiti ponavljali na dve leti, tako da bodo imeli dovolj časa za pripravo novega materiala, ki se bo bistveno razlikoval od ostalih orkestrov,” pojasnjuje saksofonistka Katerina Kljun.

Festival se začne drevi ob 19. uri, ko bodo nastopili Naš Big Band Ljutomer, Big Band Vrhnika, Big Band ULAG (Big Band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani), North East Ska-Jazz Orchestra iz Italije, Big Band Nova, JazzLessNess, za after pa bo poskrbel JK Soul. Jutri pa bodo oder zavzeli Big Band Zagorje, Jazz Punt Big Band, Big Band Vox, Big Band Hrošči, Big'O'Band s Češke, Wonderbrass Big Band, skupina Toxine, nadaljevanje pa bo v rokah Žige Murka. Neposredni prenos dogajanja bo tudi letos na spletni strani www.marezijazz.si.

Srečanje je mednarodno; letos so načrtovali štiri tuje orkestre, a sta jim avstrijski in eden od dveh čeških orkestrov zaradi višje sile odpovedala sodelovanje. Tako ostajata italijanski Ska-Jazz Orchestra, ki že v imenu pove, iz kakšne glasbene malhe izbira svoj repertoar, in češki Big'O'Band.

“Zvesti poslušalci vedo, da MareziJazz ne prinaša zgolj jazza. Vedno več orkestrov ima odlične aranžmaje skladb, ki niso tipično bigbandovske. Tudi letos bomo slišali marsikaj - od jazza, funkyja, rocka, fusiona in ne nazadnje skaja,” pravi Kljunova, ki glasbeno raznovrstnost okuša tudi znotraj matičnega Big bandaHrošči.Ta že drugo leto pod taktirko uveljavljenega pozavnista Denisa Beganovića Kikija za festival pripravlja poseben repertoar, ki pa tokrat nekoliko krajši. “Trenutno sodelujem z italijanskim raggea bendom Mellow Mood, ki je na evropski turneji, zato sem bil precej odsoten. Morali smo skleniti kompromis, a bo program kljub temu udaren. Med drugim bomo zaigrali legendarno Manteco, ki je zelo zahteven salsa komad, priredbo Nirvanine Smells Like Teen Spirit, bigbandovsko klasiko Sing Sing Sing. Predstavili pa bomo tudi našo novo skladbo Not Interested, ki je mešanica funka, housea, r'n'bja in še marsičesa,”pravi Beganović, ki je tudi avtor skladbe. Sam verjame, da imajo big bandi dandanes veliko možnosti pri izbiri repertoarja: “Živimo v novem tisočletju, kjer je res veliko nove glasbe, in škoda bi bilo, da bi big bandi neprestano preigravali že skoraj 100 let staro muziko - z vsem spoštovanjem do nje, seveda. A če lahko z orkestri raziskujemo nove možnosti, nove žanre, zakaj jih ne bi? To najbolj motivira prav glasbenike v orkestrih, še posebno v neprofesionalnih sestavih, kjer bi zgolj s preigravanjem jazz standardov hitro izgubili motivacijo. Na tak način se čutijo soudeleženi pri raziskovanju novih glasbenih možnosti, ki so odsev naše dobe.”

Pod okriljem JSKD v Marezigah te dni poteka tudi 3. jazz seminar Zgrabi zvok, na katerem različne delavnice vodijo priznani glasbeni mentorji. Po besedah organizatorjev so letos naleteli na nenadejan številčen odziv.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano