V šestem krogu še harmonika

V petek se v Štanjelu začenja mednarodno glasbeno tekmovanje in festival Svirel. Na Kras prihaja tisoč nastopajočih z vsega sveta, pol jih bo bo tudi tekmovalo. Letos prvič so glasbeno dogajanje, ki bo dva tedna bogatilo kraški vsakdan, povezali s projektom kraške kuhinje.

Producent Gorazd Božič, Tanja Godnič (zavod za trajnostni razvoj Pepa s Krasa), Aleksandra Pelicon (društvo Planta), Bogdan Cotič (kmetija Buntovi), Rok Tomažinčič (TIC Štanjel), umetniški vodja Simon Perčič ter koordinatorka in vodja za stike z Foto: Klavdija Figelj
Producent Gorazd Božič, Tanja Godnič (zavod za trajnostni razvoj Pepa s Krasa), Aleksandra Pelicon (društvo Planta), Bogdan Cotič (kmetija Buntovi), Rok Tomažinčič (TIC Štanjel), umetniški vodja Simon Perčič ter koordinatorka in vodja za stike z Foto: Klavdija Figelj

ŠTANJEL > Svirel, ki ga šesto leto zapored prireja Kulturno društvo Upol, je sestavljen iz dveh delov; mednarodnega tekmovanja in festivala. Na tekmovanje se je prijavilo 535 tekmovalcev iz 25 držav Evrope, Azije, Amerike.

Tekmovanja v treh disciplinah

Tekmovali bodo v treh disciplinah; na pihalih, trobilih, tolkalih ter na godalih in brenkalih. Nova disciplina na tekmovanju Svirel je harmonika, pomerili pa se bodo lahko mladi glasbeniki, na diatonični, kromatični in klavirski harmoniki. Sodelujoči, stari od 9 do 25 let, bodo tekmovali kot solisti ali v komornih skupinah. Mednarodno žirijo Svirel tekmovanja bo spremljalo 15 priznanih profesorjev, ki bodo tudi nastopili. “V tem, da lahko na koncertih ob nastopajočih vidimo in slišimo tudi člane žirije,smo edinstveni,” pravi Perčič. Iz Slovenije bodo tekmovanja spremljali žiranti Zoran Lupinc (diatonična harmonika), Peter Napret (citre), Igor Mitrović (violončelo), Črtomir Šiškovič (violina), Jure Gradišnik (trobenta), Miha Rogina (saksofon) in Alja Velkavrh (flavta).

Tudi tokrat bodo tekmovalci lahko obiskovali mojstrske tečaje, ki jih bodo vodili mednarodno priznani glasbeniki. Učne ure kontrabasa bo vodil Timothy Dunin, avstrijski profesor z graške Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost in osrednji kontrabasist graškega simfoničnega orkestra, kitaro bo poučeval Stefano Viola, ki vodi katedro za kitaro na Konservatoriju za glasbo v Vidmu. Slovenska mentorja bosta mojster saksofona Miha Rogina in flavtistka Alja Velkavrh. Mojstrski tečaj klarineta bo vodil Hubert Salmhofer, glasbenik in skladatelj iz Avstrije, trobento pa bo poučeval italijanski profesor s Konservatorija Reggoio Emilia v Bolzanu Marco Pierobon.

Najboljši bodo prejeli okoli 40 nagrad, v nagradni sklad pa so prispevale primorske občine. Proračun Svirela znaša, kot je dejal Perčič, 100.000 evrov, polovico prispevajo udeleženci s kotizacijo, polovico pa so morali organizatorji pridobiti od drugod. Ministrstvo za kulturo projektu ni namenilo denarja.

Festival in kraška kuhinja

V okviru festivala Svirel bodo izvedli kar 17 koncertov, na katerih se bodo predstavili orkestrski ansambli, komorne zasedbe, dueti, solisti in žiranti. “Naša značilnost je prepletanje nastopajočih, žirantov in lokalnih glasbenikov. V tem smislu bi radi posebej opozorili na koncert v Sežani, ki bo 11. aprila, na katerem bomo skupaj zaigrali člani Nove filharmonije in profesorji oziroma žiranti,” poudarja Perčič. Sicer pa bodo koncerti na različnih lokacijah, od Opčin prek Herpelj, Tabora pri Vrabčah, Kazelj, Gorjanskega do Nove Gorice, Šempetra pri Gorici, Mirenskega gradu in Bukovice.

Enega od štanjelskih koncertov bodo posvetili Francu Gulliju, priznanemu pedagogu za violino, ki menda izhaja prav iz Štanjela. 9. aprila se mu bosta poklonila učenec Črtomir Šiškovič in harfistka Simona Mallozzi.

Letošnja novost Svirela, v okviru katerega si vselej prizadevajo za prepletanje glasbenih nastopov s kraško pokrajino, je povezava s kraško kuhinjo. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejala Aleksandra Pelicon iz društva Planta, bodo pripravili štiri dogodke v štirih turističnih kmetijah oziroma gostilnah (v Komnu, Štorjah, Škrbini in na Coljavi), kosila s tipično kraško hrano, ob katerih bodo igrale glasbene skupine.

Svirel se bo zaključil 13. aprila v Kosovelovemu domu v Sežani s koncertom finalistov pihal, trobil in tolkal, nastopili bodo člani zasedbe Brass Akademije za glasbo Ljubljana pod umetniškim vodstvom Dušana Kranjca in solistom, trobentačem Marcom Pierobonom.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano