V pisateljevem svetu

Boris Pahor, ki ima v zadnjih letih status svojevrstne medijske ikone, večkrat pove, da ga spravi v nejevoljo, ko ga ljudje ogovorijo, češ da so ga videli na televiziji. Veliko raje vidi, če ga kdo pocuka za rokav in mu reče, da je prebral katero od njegovih knjig. In prav z branjem iz njegovih del so se pisatelju, ki je 26. avgusta stopil v svoje novo stoletje, predsinočnjim poklonili člani in članice Slavističnega društva Koper.

Boris Pahor, kot ga vidi karikaturistka Lorella fermo Foto: Picasa
Boris Pahor, kot ga vidi karikaturistka Lorella fermo Foto: Picasa

KOPER > Razlog, da so se koprski slavisti in slavistke odločili pripraviti poklon Borisu Pahorju, je tudi v tem, da je Koper nekaj časa bil “Pahorjevo” mesto. Tu je kot semeniščnik obiskoval gimnazijo.

Na literarnem branju, posvečenem 100. obletnici Borisa Pahorja, so članice in član Slavističnega društva Koper prebirali odlomke iz sedmih njegovih del: Parnik trobi nji (1964), Grmada v pristanu (novela Brodolom, 1972), V labirintu (1984), Zibelka sveta (1999), Knjiga o Radi (2012), On the Roofs (angleški prevod novel Na sipini) ter iz Nekropole. Odlomki iz najslavnejšega in največkrat prevedenega Pahorjevega dela so prebrali v slovenščini ter v francoskem in italijanskem prevodu.

“Takratni Koper je bil za Pahorja temačno mesto. Zanj je bil to prostor, kjer je moral premagovati tudi tesnobo do jezika, ki ga ni poznal in zaradi česar se je čutil ponižanega. Tako lahko rečemo, da tisti Koper Pahorju ni bil naklonjen, Pahor pa ne njemu,” je v uvodu povedala Jasna Čebron. Koper pa je v zadnjem desetletju Borisu Pahorju zelo naklonjen: leta 2005 je postal prvi častni doktor UP, pet let kasneje pa so na tukajšnji Fakulteti za humanistiko pripravili prvi znanstveni simpozij, posvečen njegovi književnosti.Predsinočnjim je tako pisatelj, čeprav se branja ni mogel udeležiti, občinstvo nagovarjal z odlomki iz svojih del. Del vzdušja na literarnem branju pa bo kljub vsemu deležen tudi pisatelj - večer so v slavističnem društvu posneli, tonski zapis pa mu bodo poslali skupaj z dobrimi željami in karikaturo koprske ustvarjalke Lorelle Fermo. MI


Najbolj brano