V odnosih smo vsi začetniki

Mike Mills je krenil po poti kanadskega čudežnega dečka Xavierja Dolana, ki je pri rosnih 20 letih posnel celovečerec Ubil sem svojo mamo, ki je eden od najbolj osvežujočih in slikovitih prvencev z avtobiografsko tematiko. Na to se je, sicer v svojem drugem celovečercu Začetniki, naslonil tudi Mills in podobno kot Dolan ustvaril sproščeno odo starševski in partnerski ljubezni ter homoseksualnosti.

Mike Mills, ki se je kalil v režiranju glasbenih videospotov (Air, Pulp, Moby), grafičnemu oblikovanju (ovitki albumov za zasedbe Beck, Sonic Youth, Beastie Boys) in ilustraciji, je imel zelo (ne)navadno družino.

Začetniki (Beginners), ZDA, 2010. Režija in scenarij: Mike Mills, igrajo: Christopher Plummer, Ewan McGregor, Melanie Laurent, Goran Višnjić, Kai Lennox, Mary Page Keller. Dolžina: 105 minut.

Starša sta bila poročena 45 let, oče je bil umetnostni zgodovinar in direktor muzeja, mati pa razgledana in “posrečeno trčena” gospodinja, ki je prevzela vzgojo sina. Mike je že zelo zgodaj začel sumiti, da se bosta odtujena starša ločila, a se je motil. Oče je vztrajal v zakonu do ženine smrti, nato pa je zelo hitro, pri 75 letih razkril svojo homoseksualno spolno identiteto in doživel prerojenje. Zamenjal je garderobo in omislil si je kar nekaj let mlajšega fanta. V tem novem življenjskem poglavju je svoje mesto našel tudi Mike, saj sta se z očetom v tem času zelo zbližala. Idila pa ni trajala dolgo, saj je oče zbolel za hudo obliko raka.

V film, ki preskakuje iz obdobja otroštva, očetovega “novega življenja” in sinovega bolečega spopadanja z izgubo očeta, “vskoči” tudi prelestna in skrivnostna Anna (Mèlanie Laurent je nase najbolj opozorila z vlogo Shosanne v Neslavnih barabahQuentina Tarantina), ki se spopada s podobnimi partnerskimi težavami kot “filmski” Mike. Očeta je več kot odlično upodobil Christopher Plummer, ki v vlogi ostarelega geja deluje zelo očarljivo, iskrivo in mladostno. S to vlogo je Plummer prepričal tudi ameriško filmsko akademijo, ki ga je nagradila z oskarjem za najboljšo stransko moško vlogo. Njegovega veliko mlajšega partnerja je prav tako presenetljivo posrečeno odigral do ušes zaljubljeni Goran Višnjić, ki ga nismo vajeni v taki vlogi, Mikea oziroma Olivierja pa je upodobil Ewan McGregor.

Komična drama Začetniki je zelo osvežujoč in ležeren vpogled v življenje homoseksualca, ki je svojo spolno identiteto prikrival skorajda celo življenje, istočasno pa film osvetli sinovo nezmožnost partnerske vezave, ki je samo še poglobila njegovo depresijo ob očetovi izgubi. To ni klasičen film o homoseksualni emancipaciji a laMilkGusa Van Santa, temveč je po svoji neobremenjenosti veliko bližje slikovitemu pristopu Xavierja Dolana. V Začetnikih je Mills postregel z zelo zanimivimi montažnimi inserti ilustracij, fotografskim materialom itd., s katerimi je zelo kreativno dopolnil pripovedno linijo. Scenografsko pa je Mills v primerjavi z Dolanom veliko bolj umetniško ubran in manj norčavo kičast. Osrednja poanta Začetnikov je, da so vsi vpleteni v medosebnih odnosih začetniki, Millsov film pa je lahko tudi zelo simpatičen film za “začetnike”, ki jim je gejevska tematika španska vas.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano