V objektiv ujet športni duh

V duhu 30. poletne olimpijade moderne dobe, ki se bo te dni začela v Londonu, je del zgodovinskega športnega olimpijskega vzdušja mogoče občutiti tudi v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani. Na ogled so postavljene fotografije olimpijskih iger v Münchnu leta 1972, ki jih je posnel lani preminuli fotoreporter Edi Šelhaus.

Mate Parlov v akciji Foto: Nebojsa Tejic
Mate Parlov v akciji Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA> V Trstu rojeni fotograf je namreč v svoj fotografski objektiv vrsto let beležil tudi velika evropska in svetovna prvenstva ter olimpijade. Poleg omenjene se je udeležil še treh zimskih olimpijskih iger: v Grenoblu leta 1968 ter Innsbrucku leta 1964 in 1976. “Kot zanimivost naj omenimo, da je olimpijada leta 1972 za Edija Šelhausa bila zadnja pred formalno upokojitvijo in edina, ki si jo je ogledal kot uradni, akreditirani novinar, vseh ostalih se je udeležil na račun lastne iznajdljivosti,” poudarja Jožica Šparovec, avtorica razstave.

Razstava fotografij Edija Šelhausa, ki so jo v sredo odprli v Muzeju novejše zgodovine, obeležuje 40-letnico olimpijskih iger v Münchnu. Na ogled je postavljen izbor 64 fotografij, v videoprojekciji pa si obiskovalci lahko ogledajo še približno 300 Šelhausovih posnetkov, oddajo TV Slovenija Na sedmi stezi, ki jo je predvajala 23. julija 1972, in film Muzeja novejše zgodovine Slovenije Marko Račič, najstarejši še živeči slovenski olimpijec.

Avtorica razstave je predstavljeni nabor pripravila iz obsežnega gradiva približno 5000 Šelhausovih fotografij, ki prikazujejo nastope slovenskih, jugoslovanskih in ostalih športnikov. Predstavljen je takratni osrednji domači dogodek, podelitev dveh zlatih medalj boksarju Mateju Parlovu in jugoslovanski rokometni reprezentanci, razstavljeni pa so tudi posnetki nekaterih legendarnih športnih imen, kot so Lasse Virén, Valerij Borzov, Mark Spitz, Shane Gould ter posebni gostje olimpijade Jesse Owens, Abebe Bikila in Emil Zatopek. Ogledati si je mogoče fotografije vseh 24 slovenskih športnikov, ki so tekmovali v atletiki, gimnastiki, kajaku in kanuju, košarki, kolesarstvu, veslanju, judu in dvigovanju uteži.

Odprtja razstave v Ljubljani se je udeležilo več priznanih slovenskih športnikov, udeležencev olimpijskih iger v Münchnu. Spomine na takratne dogodke sta številnemu občinstvu obudila legendarna slovenska športnika Marko Račič in Miro Cerar. ROBI ŠABEC


Najbolj brano