V knjigah je premalo resnične zgodovine

Sklepno dejanje sedme akcije Primorci beremo so sinoči izpeljali v Pretorski palači v družbi pisatelja Boruta Pahorja.

Primorci beremo: iskren stisk roke in pisateljeva knjiga za trajen spomin Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Primorci beremo: iskren stisk roke in pisateljeva knjiga za trajen spomin Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Izvirni bralni projekt so sicer formalno sklenili v začetku decembra, sicer pa je akcija uradno potekala v devetih splošnih knjižnicah na obeh straneh meje. V največji akciji za spodbujanje bralne kulture med odraslimi je 895 bralcev od Tolmina do Izole prebralo 7237 knjig uveljavljenih in manj uveljavljenih slovenskih avtorjev.

Boris Pahor je sinoči pred polnim avditorijem v skoraj enournem nagovoru spregovoril o pomenu knjige, zlasti za mlade. Znova je poudaril, kako pomembno je, da mladim ponudimo knjigo, da jim vzbudimo veselje do branja.Večkrat je ponovil, da je v knjigah, tudi učbenikih, premalo resnične zgodovine in se pri tem spomnil svojih trpkih izkušenj iz obdobja fašizma, ko je gorel Narodni dom in so gorele tudi knjige. Čili stoletnik je znova spomnil tudi na fašistična taborišča v Italiji in ponovil željo, da bi v enem od njih, denimo v Višku, postavili spominsko obeležje.

Ob koncu je Boris Pahor prav vsem navzočim nagrajencem bralne akcije, ki so v spomin prejeli njegovo podpisano knjigo, tudi sam stisnil roko. NR


Najbolj brano