V enem liku je deset politikov

Po dobrih dvajsetih dneh zelo intenzivnih vaj bo v četrtek v Slovenskem stalnem gledališču predpremiera Feydeaujeve komične enodejanke Ne sprehajaj se no vendar čisto naga! Predstavo vrežiji Alena Jelena so v tržaškem gledališču uvrstili v program naknadno.

Umetniška vodja SSG Diana Koloini, ki v tokratni predstavi sodeluje kot dramaturginja in režiser Alen Jelen Foto: Maksimiljana Ipavec
Umetniška vodja SSG Diana Koloini, ki v tokratni predstavi sodeluje kot dramaturginja in režiser Alen Jelen Foto: Maksimiljana Ipavec

TRST> Konec novembra so namreč “zaradi negotovega finančnega položaja” odstopili od mednarodne koprodukcije Srce v breznu - The Movie, ki so jo napovedovali kot najambicioznejši projekt sezone.

Slovensko stalno gledališče deli izjemno negotovo usodo drugih ustanov slovenske narodne skupnosti v Italiji. Znesek, ki bi ga moralo SSG letno prejeti od vseh zavezancev, znaša poldrugi milijon evrov. Ob koncu leta 2012 pa kaže, da bo denarja skoraj za tretjino manj. Predsednica upravnega odbora SSG Maja Lapornik je na vprašanje, kako kaže začetek druge polovice sezone v SSG odgovorila: “Glede na stanje ob koncu leta 2012, ki je privedlo do odpovedi napovedane predstave, smo dobili zagotovilo Dežele Furlanije-Julijske krajine, da bo krila prispevek, ki pa je, ponavljam, statutarno predviden. Žal ostaja še vse odprto v zvezi z Zakonom 38, ki predstavlja pomembno finančno postavko v letu 2012. Stvari so tako še zelo nejasne in negotove.”

“Povzpetniki, skorumpirani politiki, novinarji rumenega tiska, naveličana žena poslanca, pomen javnega mnenja in tragikomični boj za neoporečno fasado so teme, ki spontano ponujajo zanimivo, dodatno branje tudi občinstvu 21. stoletja,” so novi uprizoritvi na pot zapisali v Slovenskem stalnem gledališču. Vse našteto je leta 1911 v komično enodejanko Ne sprehajaj se no vendar čisto naga! prepletel mojster vodvila Georges Feydeau (1862-1921).

Režiser Alen Jelen se je z delom, ki sodi v Feydaujevo zadnje ustvarjalno obdobje, spoprijel že pred leti, kot študent režije. V Slovenskem stalnem gledališču tokrat režira prvič, čeprav se je z njim že znanstveno ukvarjal, ko je preučeval umetniško pot slovite Mire Sardoč. Njej je svoj režijski debi v SSG tudi posvetil.

“Nekje sem prebral, da velja Ne sprehajaj se no vendar čisto naga! za Feydeaujevo najduhovitejše delo. V njem se norčuje iz nravi politikov, moraliziranja, domačega v meščanskemu okolju, v ospredju pa je seveda zanj tako značilna situacijska komika,” pravi režiser, ki je prepričan, da prav to delo odkriva vso avtorjevo gledališko matematiko.

Besedilo (uprizorili ga bodo v prevodu Branka Madžareviča) pa kljub temu, da je bilo napisano v času belle époque, ponuja precej aktualnih vsebin: “Liki, ki so živeli leta 1911, živijo tudi sto let kasneje. Vsak dan jih gledamo na televiziji, beremo o njih v časopisju in čutimo posledice njihovega (ne)dela. V enem liku prepoznaš najmanj deset politikov. Pa veliko nepotizma, povzpetništva, pohlepa … V enem Feydeaujevem novinarju pa najdeš morje paparacev, ki spremljajo politične elite, iz njih delajo zvezde in še bolj vsemogočne, pišejo družabne rumene kronike in nas poneumljajo,” pravi režiser, ki je dogajanje izpred stotih let postavil v “širšo sodobnost”.

V uro trajajoči predstavi Ne sprehajaj se no vendar čisto naga! nastopajo člani ansambla SSG Primož Forte (Ventroux) Tjaša Hrovat (Clarisse Ventroux), Luka Cimprič (Bocheperdaix), Vladimir Jurc (Romain de Jaival) in Romeo Grebenšek (Victor). V uprizoritvi pa tokrat prvič s SSG sodeluje več sodelavcev: glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, kostumograf Andrej Vrhovnik in scenograf Davide Cocetta, ki se pod scenografijo podpisuje skupaj s Petrom Furlanom.

“Feydeauju uspeva skozi svet meščanskega udobja in frivolnosti uloviti paradokse, prek katerih lahko navkljub vsej eleganci in lahkotnosti začutimo temačne in problematične plati tovrstnega življenja. Njegove enodejanke tovrstne situacije rahlo zaostrijo, za svet, ki ga upodablja, pa lahko ugotovimo, da je presenetljivo podoben našemu,” o aktualnosti Feydeauja razmišlja Diana Koloini, umetniška vodja SSG, ki tokrat pri predstavi sodeluje kot dramaturginja, in upa, da bo predstava občinstvu prinesla predvsem veliko smeha in zabave.

Za nastanek uprizoritve je zelo hvaležna ekipi umetnikov, ki je bila pripravljena “skočiti na glavo v tržaško gledališče ter ustvariti predstavo v zelo kratkem času in skopimi sredstvi.” Uprizoritev Ne sprehajaj se no vendar čisto naga! so v SSG udejanili s 15.000 evri, za izpeljavo mednarodne koprodukcije Srce v breznu - The Movie pa naj bi potrebovali 67.000 evrov.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano