V Šiški drevi literarni zvezdnik Houellebecq

V Kinu Šiška bo drevi ob 20. uri literarni večer s francoskim literarnim zvezdnikom Michelom Houellebecq, ki ga organizirajo v sodelovanju z Beletrino in Francoskim inštitutom. Na voljo je še nekaj vstopnic.

V Kinu Šiška bo drevi ob 20. uri literarni večer s francoskim literarnim zvezdnikom Michelom Houellebecq Foto: Sophie Bassouls
V Kinu Šiška bo drevi ob 20. uri literarni večer s francoskim literarnim zvezdnikom Michelom Houellebecq Foto: Sophie Bassouls

LJUBLJANA > Michel Houellebecq, avtor izrazite avtofikcije, v svojih delih “balzacovsko natančno” popisuje družbo in gnojne rane iztekajočega se 20. in porajajočega se 21. stoletja, so zapisali organizatorji.

Sicer se avtor navkljub kritikam, da je njegova literatura vulgarna, pamfletna in pornografska, uvršča v sam vrh sodobne francoske literature. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, med drugim Goncourtovo nagrado in nagrado IMPAC.

Houellebecq, rojen na Reunionu, med drugim pa je živel tudi v Alžiriji, je začel pisati pri 20. letih. Prvo delo, Razširitev področja boja je objavil leta 1994, slavo pa mu je prinesel drugi roman Osnovni delci iz leta 1998, ki je dodobra razburkal kritiško in bralsko javnost.

Po romanu so leta 2006 posneli tudi film v režiji Oskarja Roehlerja. V režiji pa se je poskusil tudi pisatelj sam; med drugim je posnel film po delu Možnost otoka. Delo Možnost otoka je poleg tega navdihnilo tudi botra punka Iggyja Popa, da je leta 2009 posnel album Preliminaires.

V zadnjem času se je Houellebecq posvetil tudi igri. Nazadnje je v filmu Ugrabitev Houellebecqa, ki so ga predvajali na Berlinalu, zaigral samega sebe.

Houellebecq je avtor več spornih izjav, med drugim je dejal, da je islam najbolj neumna vera, s čimer si prislužil tožbo, a jo je sodišče zavrglo na podlagi pravice do svobodnega izražanja.

Med avtorje, ki so vplivali nanj, Houellebecq med drugim prišteva Charlesa Baudelaireja, Aldousa Huxleyja in Immanuela Kanta.

V slovenščini lahko poleg omenjenih del prebiramo še Platformo, Možnost otoka ter Zemljevid in ozemlje. Pogovor s pisateljem v Šiški bo vodil filozof in sociolog Stojan Pelko.

STA


Najbolj brano