V Novi Gorici ta teden “diši” po knjigah

V Novi Gorici ta teden potekajo Goriški dnevi knjige, osmi po vrsti. Letos sovpadajo z vseslovensko akcijo Noč knjige in z že uveljavljeno "bralno značko za odrasle" - projektom Primorci beremo.

Fotografija je simbolična Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na različnih prizoriščih se bo zvrstilo več kot 30 dogodkov, od predstavitev, predavanj, okroglih miz, pogovorov do nastopov. Med njimi je tudi današnja okrogla miza o problematiki vključevanja ljudi s posebnimi potrebami na trg dela. Za zaključek pa bo Goriško društvo humanistov v Baru Qubik v italijanski Gorici pripravilo "glasbeno-poetični dogodek".

Na Goriških dnevih knjige ne bodo sledili klasičnim knjižnim predstavitvam, ampak bodo povezovali literaturo z glasbo in likovno umetnostjo, je na nedavni novinarski konferenci povedal Štefan Krapše iz novogoriške založbe Educa, ki tudi letos nastopa kot koordinatorica 8. Goriških dnevov knjige v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka in ob delni finančni podpori Mestne občine Nova Gorica.

Pri pripravi programa so si organizatorji zamislili štiri izhodišča s skupnim imenovalcem na temo raznovrstnosti. Le-te bodo skušali doseči s pestrim izborom izvajalcev posameznih dogodkov in različnimi lokacijami.

Založba Educa bo tudi letos podarila knjige, ne le novogoriškemu županu, pač pa tudi zapornikom v solkanski enoti Zavoda za prestajanje kazni Koper. Vsako leto se spomni na katero od lokalnih humanitarnih ustanov, saj so obdarili že bolnišnični oddelek za invalidno mladino v Stari Gori, društvo Šent, Mladinski center Nova Gorica in skupnost Srečanje na Kostanjevici nad Novo Gorico.

Letošnja novost je sodelovanje pri vseslovenskem projektu Noč knjige. Danes bo namreč novogoriška knjižnica odprta med 18. in 1. uro, v tem času pa bodo pripravili različne dogodke. Mednje sodita Polnočni klub, saj so v svoje vrste povabili novinarsko in avtorico kuharskih knjig Vido Petrovčič, ter branje odlomkov iz nagrajene mladinske literature in odlomkov iz del članov Goriškega literarnega kluba Govorica.

STA


Najbolj brano